Има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е

...
Има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е
Коментари Харесай

Атанас Славов: Във ВСС ще бъде обсъден въпросът за заплашителното писмо към Гешев

Има очакване в българското общество, че правораздаването в действителност ще е правораздаване и би трябвало да отговорим на това очакване. Начинът да се отговори е с смяна на Конституцията и това да е съобразено с европейските и интернационалните стандарти. Има два метода за фигурата на основния прокурор. По-радикалният - тази фигура да се махне въобще, другият метод е да се резервира институцията под някаква форма, само че да се извърши с доста наличие. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия правосъдният министър Атанас Славов. Той счита, че е използван по-умереният метод, само че би подкрепил по-радикалния, в случай че има болшинство.

Славов е сюрпризиран, че Иван Гешев има предпочитание да бъде изслушан в Народно събрание и да показа пред депутатите съответни проблеми, да изкара производства, които дълго време са държани висящи, и то производства за корупция по високите етажи на властта.

" Интересно е кое е това, което е обърнало тактиката на основния прокурор, че желае да споделя с Народното събрание ", сподели Атанас Славов.

За съвещанието на Висш съдебен съвет правосъдният министър съобщи, че е било значимо да се покаже, че това е развой, който дава отговор на главните условия на обективни развой.

" За индиферентност, обективност, за събиране на доказателства, за това да може отбраната да изложи своята тези. Всяко доказателствено искане от основния прокурор е било преценено от състава на съвета, те гласоподаваха по него, една част бяха позволени, други не. Важното е, че отбраната имаше опция да задава въпроси. Така че да няма подозрение, че става дума за един обективен развой ", сподели Славов.

На изказванията, че надали не решението е предизвестено, сподели, че не бърза за на никое място и е значимо тази процедура да не оставя подозрения във връзка с честността и справедливостта.

Не може обаче да разяснява решението на част от членовете на Висш съдебен съвет да отдръпват първото произвеждане за наличието на израелския специалист на мястото, където беше изработен опит за атентат против Гешев. Славов посочи, че шефът и зам-директорът на Националното разследване за споделили на чуването, че са комуникирали с Гешев по отношение на наличието на специалиста. В постановлението на прокуратурата обаче се споделя, че специалистът е бил на 20-30 метра от мястото на случая, а шефът на Националното разследване е споделил, че е бил на 8-10 метра - това е значително разминаване, сподели Славов.

Правосъдният министър увери още, че на идващото съвещание на Висш съдебен съвет ще обсъдят изказванията за напън против хората, които са внесли желае за премахване на Гешев. Ще бъде разискван и въпросът за заплашителното писмо, което е било връчено на основния прокурор.

" То е връчено на летището, във ВИП зоната. Стана ясно, че преносител на това писмо е бил чиновник на прокуратурата, който евентуално не е бил осведомен със наличието на писмото, получено в плик. Но самият факт, че чиновник носи това известие, явно, обещано от външен човек, също е доста сериозен сигнал за скритите способи за влияние и въздействие на държавното обвиняване ", сподели Славов.

Обяви, че е получил искане от цивилен организации от Антикорупционен Фонд да се разиска цялата обстановка с вести ресторант " Осемте джуджета ".

" Предстои да обсъдим с сътрудниците по какъв начин да действаме. Тогава, когато се разисква натиска в правосъдната система, това е естественият миг да се сложи въпросът с тези зависимости, които дълги години са били култивирани от някакви мрежи на въздействие в и към правосъдната власт ", сподели Славов.

Смята, че в този момент като се разплетат всички форми на взаимозависимост и въздействие в системата, от ден на ден магистрати, прокурори и следователи ще излизат с лицата си и ще желаят смяната да се случи от вътрешната страна.

Според министъра на правораздаването съдът в най-висока степен е самостоятелен и в най-висока степен непокорен на политическо въздействие.

Славов даде обещание до половин година да реализира първите триумфи в правосъдната промяна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР