Има очакване от правителство, от консенсус. Хората се измориха от

...
Има очакване от правителство, от консенсус. Хората се измориха от
Коментари Харесай

Харалан Александров: На Борисов му идва органично ролята на загрижен патриарх

Има очакване от държавно управление, от консенсус. Хората се измориха от избори. Борисов го разбра и ГЕРБ може да изведе дивиденти от това в бъдеще.
Тази теза разви общественият антрополог Харалан Александров в ефира на Българска национална телевизия. Според него „ на Борисов му идва органично ролята на угрижен патриарх “.

„ Офертата, която прави ГЕРБ като първа политическа партия, е честна. Личностите, които Борисов предложения като контактна група – Росен Плевнелиев и Соломон Паси с тяхното обществено наличие, дълбоки убеждения и изцяло лъчение, доста ясно демонстрират кои са политическите партии, с които ГЕРБ желае да образува държавно управление. И това слага в нелесна обстановка „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, защото главният им мотив, който те доста дълго повтаряха и започнаха да си имат вяра в тази пропагандна теза, че ГЕРБ са неприятни, че те са проруски, лукави, корумпирани и така нататък Всичките тези мантри сега стартират да им пречат “, сподели Александров в ефира на националната телевизия.

И изясни: „ Те превъзбудиха личните си радикални ядра и сега са заложници на тези групи. А същинският водач е този, който може да отиде оттатък това и Борисов го потвърди. Той е в положение да тръгне против доста мощни настроения в своята партия. Докато е доста мъчно за другите, декларирали се като евроатлантически обединения, да спрат да се въздействат от противоположната връзка, която поучават от Facebook групите си. “

Според Александров „ и да съумеят, и да не съумеят, ГЕРБ взеха самодейността и в тази ситуация печелят “.
Запитан толкоз ли е ужасно, в случай че отидем отново на избори, Александров отговори, че това не е ужасно, само че „ хората ще се изтощят, ще се омерзят. “

„ Политиците вършат това, което могат и другите водачи вършат това, което могат най-добре. Борисов се оправя доста по-добре с балансирането, с наместването на другите ползи, с търсенето на взаимни отстъпки, с позицията на угрижен патриарх – тя му идва органично. Докато водачите на протестните партии си стачкуват – те това могат. На тях не им е силата ръководството, тяхната мощ е да намират неточности, да се карат, да сочат с пръст. Те са в по-трудна обстановка, тъй като имаме народен дневен ред, който може да бъде интерпретиран по разнообразни способи. Постепенно стартира да се постанова интерпретацията, зад която застава ГЕРБ и доста анализатори, а тя е, че има потребност от ръководство. Че това е задачата. Че подтекстът се е трансформирал. Преди две години не беше по този начин – имаше потребност от смяна, трябваше да се слагат значими въпроси на дневен ред, належащо беше да се раздруса системата. Всичко това се случи “, споделя Александров. Според него „ сега специалистите по люлеене, по протестиране, по обвинение би трябвало незабавно да се преквалифицират “, което е „ доста сложна задача “.

„ Лидерството е в това да наложиш такава интерпретация, която да устройва и теб, и твоята партия, и която да чака на публичните упования “,обясни Харалан Александров

Според него в това отношение „ явно Борисов се оправя най-добре, тъй като има социална нужда и публично очакване да се сформира някакъв консенсус, за държавно управление, което най-малко да преведе страната през тези сложни месеци, които ни чакат “. „ А от другата страна стои доста явен спор сред идентичността на протестните партии, които са образувани в режим на протестиране и доста мъчно го напущат – тяхната еднаквост е да са против нещо, в тази ситуация против Борисов. Те би трябвало да се преобразуват в придвижване “, уточни той.

„ Най-накрая да каже някой – ние сме във война и ние сме страна в тази война “, напомни Александров позицията на Бойко Борисов, изразена на брифинга на партията, на който той насочи офертата към другите политически сили за търсене на единодушие.

За разлика от позицията на ГЕРБ и Борисов, позицията и държанието на протестните партии съгласно Александров има огромен риск да стартира да наподобява като губещо. „ Да наподобява като нещо, което саботира страната и да стартират да ги възприемат като вредители по посевите “, уточни анализаторът.

„ Винаги стои опцията да продължи да ръководи служебното държавно управление. Ние имаме неповторимо дълъг интервал в историята на ръководство на служебни държавни управления. Те стартират да се научават, въпреки че това слага доста въпроси и е проблематично от конституционна позиция. Но това са обстоятелствата “, сподели още той.

„ Това е един от тези моменти, в които такива фактори като прочувствената и морална зрялост на водачите на политическите обединения и политическата просвета на партиите, на цялото общество, стават доста значими. И за жал, с дребни изключения в лицето на Борисов, множеството водачи не демонстрират нужната зрялост, а политическата просвета е кавгаджийска и на всичкото от горната страна е превъзбудена и тежко възпалена сега. Императивът на действителността е да се откри някаква формула, която ще изисква примирение, компромис, преглъщане, удържане на нападателните си пориви. Българското общество и българските гласоподаватели са задоволително мъдри, с цел да схванат отдръпването на отрицателния дневен ред и заменянето му с положителен.

Мисля че ще бъдат възнаградени политиците, в случай че съумеят да го създадат “, сподели в умозаключение Харалан Александров.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР