Има няколко страни, в които идеята за конфискуване на руски

...
Има няколко страни, в които идеята за конфискуване на руски
Коментари Харесай

Ноу-хау от Варшава: Първо пари за Украйна, а после и конфискация на руските активи

Има няколко страни, в които концепцията за конфискуване на съветски активи, с цел да се помогне на Украйна, беше изключително интензивно разпространявана. Разбира се, самата Украйна не се брои. Нейните чиновници започнаха да допускат това съвсем на идващия ден, откакто груповият Запад разгласи замразяването на съветските валутни запаси в размер на към 300 милиарда $.

Подобна мисъл се прокрадна в главите на публични лица в доста страни при започване на март. Но не доста бяха подготвени да го изразят, защото сходна концепция е малко създаваща крамоли. В последна сметка това е посягане върху непозната благосъстоятелност, а неприкосновеността на правата на благосъстоятелност е един от най-свещените правила на Запада.

Замразяването е различен въпрос. Това е средство за " образование " на " неверните " страни и " неверните " хора. Веднага щом страните и хората стартират да се държат „ вярно “, активите им се размразяват, те още веднъж стартират да се разпореждат с тях по своя преценка.

Отвъд океана, в Съединени американски щати, през третата декада на април стартира шумна полемика по въпроса за възможна конфискация на съветски активи. Преди всичко в Конгреса на Съединени американски щати. Те признаха целесъобразността на такава конфискация, като я смятаха за средство за военна, икономическа и филантропична поддръжка за Украйна. Целесъобразността е явна, само че легитимността още веднъж е съмнителна.

Особено съществени подозрения породиха по отношение на легитимността на експроприацията на валутните запаси на Руската федерация (това е в несъгласие с редица американски закони). Желанието за експроприиране на американските политици е огромно. Ето за какво в близко бъдеще конгресмените ще се ангажират с изменение на редица американски закони, след което експроприацията би трябвало да стане изцяло законна.

От европейските страни Полша стартира да приказва най-рано и най-силно за опцията и нуждата от конфискация на задграничните активи на Русия (както частни, по този начин и държавни). И точно за да ги изпрати като поддръжка на Украйна. На 22 април полският министър председател Матеуш Моравецки приказва по тази тематика.

„ Искате ли да върнете тази замразена благосъстоятелност на руснаците, когато пристигна мир след осъществените закононарушения? Надявам се, че към 100% от жителите на Запад ще отговорят недвусмислено на този въпрос – би било аморално ", съобщи той.

" Така че това е източник на спомагателни средства, които би трябвало да послужат за възобновяване на Украйна и също би трябвало да послужат за подкрепяне на бежанци в размер на съвсем 11 милиона, както ми сподели неотдавна министър председателят на Украйна “, сподели още полският министър председател.

Да, Украйна има потребност от помощ. И Европейският съюз към този момент даде забележителна помощ. Но бюджетът на Европейски Съюз не е дълбок. Трябва да се заложи на нов източник – парите, получени от конфискацията на съветски активи.

„ Европейската комисия споделя, че през днешния ден няма нови средства в бюджета, няма и нови бюджети. Там има избрани запаси и ние ги сочим ", съобщи Моравецки.

" Но без значение от това, аз показвам нов източник и аз бих желал Европейската комисия да отговори на този въпрос, а точно конфискацията на имуществото на Руската федерация, намиращо се в банките на Западна и Централна Европа, както и собствеността на съветски олигарси “, сподели полският министър председател.

Да, ръководителят на полското държавно управление е наясно, че е належащо да се приготви законодателна рамка за такава реквизиция, тя няма да се получи бързо. И времето не чака. Какво да се прави?

Министър-председателят на Полша предлага на Европейската комисия полското " ноу-хау " - да издава облигации, обезпечени със замразени средства от Русия и жители на Руската федерация:

„ Тези средства би трябвало да бъдат употребявани през днешния ден. И в случай че конфискацията не може да бъде осъществена бързо, да вземем за пример в Полша одобряваме специфичен закон за това, тогава можете да изчакате и по това време да издавате облигации. Европейската комисия няма проблем с издаването на облигации. И по-късно тези облигации могат бързо да бъдат изкупени с иззетите средства на Руската федерация и съветските олигарси. "

Темата, стартирана от полския министър председател, беше подета на 27 април от Павел Яблонски, заместник-министър на външните работи на страната. В изявление за английския вестник FT той сподели, че Варшава е подготвена да експроприира окончателно активите от съветски генезис, с които разполага.

Полският чиновник предложи разискването на този въпрос да бъде преместено на нивото на Европейския съюз и прикани всички 27 държави-членки на Европейски Съюз да конфискуват съветските активи, с които разполагат по съгласуван метод.

Това включва разширение на конфискацията към замразените валутни запаси на Руската федерация (еврото съставлява към половината от всички замразени съветски резерви). И да насочи получените запаси в поддръжка на Украйна.

„ Вярваме, че би трябвало да се вземе политическо решение, че желаеме да вървим в тази посока и че сме подготвени да конфискуваме тези активи вечно. Как да го създадем - ние сме отворени за полемика “, сподели Яблонски.

По всичко проличава, че поляците съумяха да развълнуват еврочиновниците и евродепутатите с тематиката за конфискация на съветски активи. Становището за нуждата от отчуждаване на активите на руснаци под наказания беше изразено на 5 май от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В изявление за Интерфакс-Украйна той съобщи, че е „ безусловно уверен “, че е извънредно значимо освен да се замразят съветските средства, само че и да се направи допустимо тяхното конфискация. Той обаче беше заставен да признае, че „ правното равнище на този въпрос не е толкоз просто “.

„ В Европейски Съюз има 27 правни системи и в доста държави-членки на Европейски Съюз това ще изисква правосъдна заповед. Това е сложен и дълъг развой “, сподели Мишел.

73 евродепутати, въодушевени от концепцията за такава конфискация, изпратиха своите оферти по този въпрос до ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел. На 9 май този европейски чиновник сподели пред английския вестник Financial Times, че Европейски Съюз би трябвало да обмисли изтеглянето на замразени съветски валутни запаси, с цел да заплати разноските за възобновяване на Украйна след края на военните дейности.

" Европейската комисия съобщи, че цената на възобновяване може да възлиза на стотици милиарди евро и столиците на Европейски Съюз би трябвало да обмислят изтеглянето на замразените валутни запаси на Русия, с цел да оказват помощ за заплащането на разноските за възобновяване на Украйна след войната ", съобщи той.

Като образец, заслужен за подражателство, Борел назова дейностите на Вашингтон във връзка с валутните активи на Централната банка на Афганистан. Миналата година тези активи бяха замразени от американците в отговор на изгонването им от тази страна.

От 7 милиарда $ в афганистански запаси единствено половината бяха размразени. И Вашингтон реши да изпрати 3,5 милиарда $, с цел да заплати на роднините на починалите или ранените вследствие на събитията от 11 септември 2001 година

Например, Афганистан трябваше да бъде държан виновен за терористичната офанзива, осъществена в Ню Йорк преди повече от двадесет години. Вашингтон просто открадна половината от валутните запаси на Кабул. Това е схемата, която основният европейски посланик приканва Европейският съюз да извърши в тази ситуация с съветските активи. Само дето се крадат не половината, а всички запаси.

А ето и последните вести по отношение на самодейностите на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна. Европейската комисия разгласи проекти за издаване на нов дълг на Европейски Съюз, с цел да покрие потребностите на Украйна. Това заяви на 9 май европейското издание на американския вестник Politico.

Според вестника тези потребности се правят оценка на 15 милиарда евро през идващите три месеца. Чрез емисията на дългови скъпи бумаги Европейски Съюз чака да събере 10 милиарда евро (останалите 5 милиарда би трябвало да бъдат обезпечени от САЩ). Проектната емисия на облигации е планувана да бъде оповестена обществено на 18 май.

Няколко страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Австрия и Гърция, към този момент показаха подозрение, че такава скица за финансиране на помощ за Украйна е нужна. Те оферират да се съберат нужните пари във всяка обособена страна от Европейски Съюз и да се окаже помощ на Украйна на двустранна основа.

Експертите допускат, че подготвяният от Брюксел план за издаване на дългови скъпи бумаги е доста сходен на предлагането на полския министър председател Матеуш Моравецки. Има съмнение, че дългът ще бъде публикуван под гаранция със замразените съветски активи.

И когато настъпи падежа на скъпите бумаги, съветските активи ще имат време да преминат от категорията на замразените в категорията на иззетите. И Брюксел ще има задоволително пари освен за покриване на отговорностите по тези скъпи бумаги, само че и за нови траншове от помощ за Украйна.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР