Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за

...
Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за
Коментари Харесай

Денков притеснен: Пари има, но тестове за учениците няма

Има няколко публични поръчки за над 3 млн. теста за учениците, само че няма компании, които да могат да доставят такива количества за късите периоди, които ни трябват. Това изясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

По негови думи обективният проблем е, че макар че парите са налице, проби в България няма , тъй като няма задоволително проби от компаниите, които да ги доставят.

Министърът уточни, че до момента на учебните заведения са предоставени над 1 млн. теста.

Той изясни, че с цел да се върнат в клас всички възпитаници, са нужни 1,4 млн. теста седмично.
 За още една седмица има проби за дребните възпитаници
За още една седмица има проби за дребните възпитаници

аст от учениците от V до XII клас в 102 общини към този момент се върнаха на учебно заведение

" Това, което липсва сега, са проби в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят проби в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в учебните заведения. Ние получаваме на дребни порции по 100 000 - 150 000 теста, които разрешават да поддържаме 1 до 4 клас, само че не разрешава да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях ", разясни министърът и добави, че учениците от 5 до 12 клас в съвсем половината общини са минали на ротация поради спада на заболеваемостта. Имало и възпитаници в присъствено образование.

Децата не са убийци, само че те се заразяват, някои от тях губят живота си, акцентира Денков и напомни, че през вчерашния ден е станало ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от ковид от началото на пандемията.
 Заради липса на проби МОН предлага зелен документ за огромните възпитаници
Заради липса на проби МОН предлага зелен документ за огромните възпитаници

В момента проби има единствено за учениците до 4 клас до края на седмицата

Грижата за това децата да запазят здравето си, е извънредно значима, по тази причина би трябвало да бъде слагана в целия баланс, който вършим, когато обсъждаме присъственото образование, означи министърът.

Според него родителите имат избор, в случай че желаят - могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували. В противоположен случай паралелката остава у дома.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР