Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за ...

Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за

Николай Денков: Обективният проблем е, че тестове в България няма

Има няколко публични поръчки за над 3 млн. пробата за учениците, само че няма компании, които да могат да доставят такива количества за късите периоди, които ни трябват. Обективният проблем е, че проби в България няма, парите са налице. Няма задоволително проби от компаниите, които да ги доставят. Това сподели пред министърът на образованието Николай Денков.

И уточни, че до момента на учебните заведения са предоставени над 1 млн. пробата.

" За да пуснем всички възпитаници, са ни нужни 1,4 млн. пробата седмично. Това, което липсва сега, са проби в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят проби в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в учебните заведения. Ние получаваме на дребни порции по 100 000 - 150 000 пробата, които разрешават да поддържаме 1 до 4 клас, само че не разрешава да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях. Междувременно учениците от 5 до 12 клас в съвсем половината общини минаха на ротация поради спадналата заболеваемост. Има и възпитаници в присъствено образование ".

" Децата не са убийци, само че те се заразяват, някои от тях губят живота си. Вчера стана ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от Covid-19 от началото на пандемията. Грижата за това децата да запазят здравето си е извънредно значима, по тази причина би трябвало да бъде слагана в целия баланс, който вършим, когато обсъждаме присъственото образование ", добави Денков.

Според него родителите имат избор, в случай че желаят децата им да са в учебно заведение - могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували, " другояче паралелката остава у дома ".

Източник: trud.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg