Има нужда от въвеждане на нов механизъм за финансиране на

...
Има нужда от въвеждане на нов механизъм за финансиране на
Коментари Харесай

Бизнесът иска да обърне принципа парите следват студента

Има потребност от въвеждане на нов механизъм за финансиране на висшето обучение, което се заплаща от данъкоплатците, като той би трябвало да способства за поощряване и задържане в претовареност в страната на приключилите. За задачата би трябвало правилото " парите следват студента " да се промени, считат от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Не университетите да получават бюджетно финансиране, а студентите да получават на заем средствата, нужни за тяхното образование, които средства да внасят (по сходство на студентските такси сега) в избрания/приелия ги университет. Този заем няма да се връща, в случай че приключилият висшето си обучение експерт се осъществя в страната за избран интервал. Студентите от дефицитни специалности следва да получават спомагателен заем като несимволични стипендии, да вземем за пример 500 лв. месечно.

Идеите си АИКБ са показали пред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с МОН.

Индустриалците желаят от просветителната система да излизат повече студенти, приключили механически и природо-математически специалности и оферират МОН да се съобрази с това при одобряване на държавния план-прием във висшето обучение.

Председателят на АИКБ Васил Велев е декларирал подготвеност от АИКБ да вземат интензивно присъединяване и в осведомителните акции за разпространение на професионалното обучение.

От Асоциацията регистрират институционализирането на резултатите от план " Домино - за въвеждане на дуалното образование в България ". В разследване на дейното присъединяване на представители на АИКБ към този момент има дванадесет утвърдени специалности за дуално образование, като шест от тях са препоръчани от АИКБ, измежду които " Промишлена електроника ", " Автомобилна мехатроника ", " Машини и система с цифрово-програмно ръководство " и други А първите работодатели, възприели дуалната система на образование, са членове на АИКБ.

По време на събитието беше показано и съглашението, което Министерство на образованието и науката и Асоциацията на организациите на българските работодатели ще подпишат, като допълнение към направените оферти за промени в законодателството. Чрез него ще се даде по-голяма опция бизнесът да се ангажира с броя на паралелките, броя на учениците, профилите и специалностите на районно равнище.

В допълнение на това национално представителните организации на работодателите ще вземат участие интензивно при образуването на държавния план-прием. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР