Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има

...
Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има
Коментари Харесай

Омбудсманът Ковачева: Ще внеса промени промени в НК, защото има „бяло петно“ в него

Има потребност от промени в Наказателния кодекс (НК), тъй като има „ бяло леке " в него, сподели в BTV „ Тази заран " омбудсманът Диана Ковачева във връзка със случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче бе нарязано с макетен нож от мъж. Вследствие на раните получи 400 шева.

Бялото леке се отнася до случаи на съзнателно причиняване на физическа или психическа болежка или страдалчество. Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие, са доста и те не могат да бъдат осъдени, тъй като в Наказателен кодекс няма текст за инкриминиране на изтезания, грубо, нечовешко, унизително отношение, изясни Ковачева.

Именно по тази причина с новата сесия на Народното събрание тя ще внесе такива оферти за криминализиране на тъкмо този вид действия, които остават ненаказани.

Изправени сме пред следващ случай на тежко, брутално, грубо принуждение, което явно не е имало за цел да убие, а да даде урок. Да дамгоса, да остави белег вечно и да накаже. Абсолютно неприемливо и шокиращо, съобщи омбудсманът.

По думите на Ковачева няма пояснение за тази „ странна смяна " в правната подготовка на действието сред първа и втора инстанция.

При всички случаи е необичайно за какво едно лице, което е било осъждано към този момент два пъти за тежко принуждение, на процедура е било освободено при изискване, че явно е имало заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение, разяснява още Диана Ковачева.

По думите ѝ в такива шокиращи случаи като този в Стара Загора съдът, в случай че реши, даже може да отиде на място и да види какво е положението на човек, който е потърпевш.

Законът за домашното принуждение беше признат. Факт е, че има много съществени взаимни отстъпки вътре. Партньорските връзки останаха отвън хипотезата на закона. Случаи като тези в една интимна връзка не престават да не могат да бъдат осъдени в хипотезата на домашното принуждение, сподели още Диана Ковачева.

Тя още веднъж е внесла предлагането си за отпадането на систематичния темперамент в Наказателния кодекс. Също по този начин упорства за дефиниране на насилието. Според нея има потребност и от на практика стъпки и наложителна терапия за насилника.

Задължителна терапия с насилниците, наложително образование и за служителите на реда, които да реагират с схващане към казуса. Липсва приемливост и в обществото. За страдание, има доста стандарти, с които ние към момента не сме се преборили. Идеята, че някой е твоя благосъстоятелност, че може да го наказваш с физическо и психическо принуждение, уточни Ковачева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР