Има нужда от левица, която да гарантира, че няма да

...
Има нужда от левица, която да гарантира, че няма да
Коментари Харесай

За разлика от Нинова ЛЕВИЦАТА! няма да прави съюз с ГЕРБ и ДПС: Манолова

" Има потребност от левица, която да подсигурява, че няма да има съюз с ГЕРБ и с Движение за права и свободи. Че няма да има война с президента Радев и че ще има същинска, съответна отбрана на работещите хора, на пенсионерите, на хората с увреждания, на дребния бизнес. "

С тези съществени позиции пред Нова ТВ се ангажира водачът на Изправи се България Мая Манолова, които са част от ЛЕВИЦАТА! - необятното ляво обединяване, което ще взе участие на идващите парламентарни и локални избори. Тя съобщи, че в него ще се включат леви партии, интелектуални, леви хора, цивилен организации, инициативни комитети, защото силата на хората за битка за обществени дела не би трябвало да бъде пропилявана. Манолова акцентира, че са отправили покана към делегатите на конгреса на Нинова, само че че най-важни за обединяването са редовите социалисти, хилядите леви хора, които не желаят левица, която да се колаборира с тези, против които се бори последните 10 години.

По думите ѝ не може в най-бедната страната в Европейски Съюз с най-голяма потребност от поддръжка за хората, където ножицата сред богати и едвам оцеляващи е най-голяма, да няма мощна левица, и тя е нужна, както в законодателната, по този начин и в локалната власт. В момента Българска социалистическа партия от втора се трансформира в пета мощ. Тя към този момент не е мощ, а е елементарно заобиколим фактор, който бива преместван от тима на смяната в тима на статуквото.

Лидерът на Изправи се България се възмути от цинизма на Борисов и Нинова, които обявиха, че щели да възвръщат парламентарната република, когато единия новина години не е влизал в Народното събрание, а другата заобикаляше решението за неизнасяне на оръжия за Украйна.

Като " безплоден, ненужен и нездравословен " дефинира Мая Манолова 48-мия парламент. Като образци за това тя уточни, че нито излъчиха държавно управление, не одобриха бюджет за 2023г, нито законите от законодателния пакет по Плана за възобновяване и резистентност, нито вкараха механизъм за следствие на основния прокурор. Според нея миналото Народно заседание е върнало демокрацията в изходна позиция с връщането на хартиената бюлетина и е занулило тима на смяната с прекосяването на партията на Нинова при статуквото в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Според водача на Изправи се България Народното събрание си е измил ръцете с приемането в последния момента на разпоредбите за установяване на минималната заплата като половината от междинната за страната, тъй като това ще влезе в действие чак от следващата година и действително това решение вместо поддръжка е удар за хората, тъй като европейската директивата споделя, че минималната заплата би трябвало да е не по-малко от половината от междинната – т.е. разрешава да бъде и по-висока. Манолова подлага на критика сегашния размер на минималните приходи, тъй като даже след нарастването хората получават чисти едвам 610 лева на месец, а минималната заплата би трябвало да се стреми към 1300 лева, колкото е издръжката на живот

Същевременно с това Мая Манолова уточни, че би трябвало да се направи разграничаване сред Народното събрание и служебното държавно управление, което е постигнало някои триумфи като избягването на в допълнение повишаване на цените, на газа, че ни чака тежка зима – в противен случай реализира се поевтиняване на горивата, което е заслуга на вицепремиера Христо Алексиев, а Лукойл Нефтохим внесоха 90 млн. лева в държавната хазна, което е повече от всички налози, които са внесли за последните 20г и още по-съществено е, че тези пари се използваха за поевтиняване превоза на уязвимите групи.

" Тези 20% за поевтиняване на картите на възрастните хора Фандъкова и общинските съветници се пробват да отклонят в друга посока. Апелирам те да отидат за поевтиняване на превоза и възрастните хора, пенсионерите да пътуват безусловно гратис "

За това прикани Манолова управлението на Столичната община. Причина за този неин апел бе, че досега пенсионерите се възползват от 80% по-ниски карти за превоз – 20% обезщетени от страната и още 60% от общината. С новите 20% държавна поддръжка вместо картите да станат безвъзмездни, от Столична община са решили да няма в допълнение поевтиняване за пенсионерите, а незаконосъобразно да бъдат изхарчени другаде.

Като съществени цели на ЛЕВИЦАТА! в идващия парламент Мая Манолова уточни работата за поддръжка на елементарните хора, работещите, пенсионерите, уязвимите и към българското общество като цяло. По думите ѝ тези хора имат потребност от действителна отбрана, а не просто от 10% повишение на приходите, когато животът е поскъпнал над 50% за най-бедните. Затова би трябвало да се реализиран обективни приходи за издръжката на живот.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР