Има нови допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в

...
Има нови допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в
Коментари Харесай

Банов: Отпускат се още 5 млн. лв. за култура и изкуство

Има нови спомагателни ограничения за подкрепяне на културния бранш в страната. Досега страната пое цялостна гаранция върху средствата на всички културни институти, опери, филхармонии, театри, галерии, музеи, читалища и така нататък, като подсигурява заплащането в тези браншове, без значение от понижения или нулев размер на работа. Това съобщи министърът на културата Боил Банов.

Няма понижение на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство и просвета, както и при археолозите. За киното парите са съхранени и готови за пускане на тяхната активност, произвеждане имам поради. Разписахме мярка спомагателна с поддръжката на премиера, заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите създатели на свободна процедура, добави Банов. Бяха осиурени три минимални работни заплати с осигуровките към тях безплатно. Още от на следващия ден ще се премине към сключване на контракт и погашение на сумите, това бяха първите ограничения, които страната предприе, сподели още министърът. Сега към този момент прекосяваме към ограничения за подсилване на активността на свободните създатели, Неправителствени организации и целия бранш, свободни актьори.

Взе се решение за поддръжка на МК спомагателна още 5 млн. лв., заяви министърът. Тези 5 млн. започваме от на следващия ден да ги влагаме. Пускаме стратегиите, с цел да могат хората да ги работят и да се възползват от тях – стратегии на МК за основаване на нови театрални постановки – 500 000 лева, за нови музикални – 500 000, за танцови спектакли – 500 000, и стратегия за планове в региона на образните изкуства – 500 000 лв.. Още 800 000 лева ще бъде отворена малко по-късно стратегия за разпространяване на театрални, музикални, танцови изкуства, т.е. за към този момент подготвен артикул, акцентира още Банов.

Ще има поддръжка и към цирка, и всички структури, които дават опция за изява на всички създатели, там ще прехвърлим 1,5 млн. лева посредством държавното управление. И още 700 000 лв. отиват за фонд „ Култура “ за дребни грантове, свързани с единични актьори и задачата е да предизвикат изява на културен артикул посредством интернет, сподели още Банов. Той означи и че 1,9 млн. лв. има фонд „ Култура “ за планове и стратегии, които в огромната си част към този момент са стартирали.

По норвежката стратегия се разпределят над 7 млн. лв., които са още веднъж за свободни актьори, Неправителствени организации, за модерни изкуства. Това са стратегии с нашите норвежки сътрудници и там има съществени планове. Това е промеждутъчен стадий в поддръжката на целия бранш, ще има още спомагателни ограничения, добави още министърът. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР