Има необходимост от спешно реализиране на предложените от Асоциацията на

...
Има необходимост от спешно реализиране на предложените от Асоциацията на
Коментари Харесай

АИКБ: Има необходимост от спешни реформи в енергетиката


Има нужда от незабавно осъществяване на препоръчаните от Асоциацията на организациите на българските работодатели промени в бранш енергетика. Зад това мнение са се обединили членовете на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на днешното си съвещание, оповестиха от организацията.

Сред най-спешните ограничения от АИКБ сочат санкционирането на нелоялните търговски практики и преустановяване или предоговаряне на договорите с американските централи. Необходимо е също незабавно излизане на борсата на ВЕИ, когенерации и застраховане на доплащанията посредством контракти за разлики, както и подобаващи артикули, които да се търгуват на борсата, акцентират работодателите.

" В случай, че поетапното осъществяване на препоръчаните ограничения не започва до 21 февруари т.г. Народно събрание на АИКБ разпореди на ръководителя на асоциацията Васил Велев да започва договаряния с представителните на национално ниво работодателски организации за възобновяване на настояването за оставка на отрасловия министър. По време на съвещанието още един път беше декларирана и готовността за осъществяване на митинг против покачването на цената на електрическата енергия в края на месеца ", е посочено в известието на АИКБ.

Ръководството на АИКБ показва и поддръжката си за промените на признатия на първо четене законопроект на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. По думите на ръководителя на асоциацията Васил Велев процесите по трудова миграция би трябвало да се проучват и ръководят, а не да се отхвърлят. Работодателската организация е отчела сериозен дефицит на квалифицирани служащи в резултат на огромния брой пенсиониращи се лица и все по-малкия брой младежи, които приключват приблизително обучение. Необходимостта от облекчение на достъпа до работа в България е извънредно належащ, защото се чака в средносрочен проект тази наклонност да продължи.

На съвещанието е призната и позиция на АИКБ по отношение на дефиницията за дребни и междинни предприятия, избрана от Европейски Съюз и възприета в Закона за дребни и междинни предприятия у нас. Сред предложенията, които АИКБ ще насочи с искане за промяна в дефиницията, са да се подхващат ограничения за актуализиране на прага, както и да се даде опция фирмите сами да избират по кои два от трите количествени условия да се дефинират. Това са междинен брой чиновници, чист оборот и обща сума на салдото.

На съвещанието членовете на Народно събрание на АИКБ са разисквани и предложенията на асоциацията за проект за деяние за използването на Европейския дирек на обществените права. Предложението включва незабавни ограничения за поощряване на трудовата подготовка и на професионалното обучение, поощряване на професионалната подвижност, както и обезпечаване на здравословна и безвредна работна среда.

Сред главните задания на Националния съвет на асоциацията е и подготовката на идното Общо заседание, което ще се организира на 26 февруари т.г. Асоциация на индустриалния капитал в България е най-представителната организация на работодателите на национално ниво, представляваща 3/4 от икономическите действия и над 10 000 компании.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР