Има недостиг на руски личен състав за провеждане на настъпателни

...
Има недостиг на руски личен състав за провеждане на настъпателни
Коментари Харесай

Въпреки рекордните възнаграждeния: армията на Русия се бори с недостиг на бойци

Има дефицит на съветски персонален състав за осъществяване на настъпателни и отбранителни интервенции макар тласъците от страна на Кремъл, който от началото на годината усили четирикратно заплащанията за сключване на контракт с Министерството на защитата.

През август междинното еднократно заплащане доближи 596 000 рубли (около 6700 долара), което се равнява на повече от 6-месечна междинна заплата. В композиция с спомагателното федерално заплащане от 400 000 рубли, един боец на контракт в този момент получава съвсем един милион рубли (11 500 долара) при постъпване на работа.

Дори с тези заплащания, които са големи за множеството руснаци, Москва е набрала доста по-малко договорни бойци, в сравнение с твърди Министерството на защитата. Въпреки строгия държавен надзор върху медиите, информацията за зашеметяващите загуби на хора на фронта се популяризира. Британското военно разузнаване твърди, че съветските починали и ранени към този момент са над 500 000, а от време на време надвишават 1000 души дневно.

 
Според следствието на уеб страницата Istories доста от тях са решили, че отводът да се бият е единственият метод да запазят живота си, написа в собствен разбор Ксения Кирилова от Center for European Policy Analysis.

Руските райони са постигнали едвам 50-60% от задачите си за набиране на бойци през 2023 година, а наклонността за понижаване на броя на бойците продължава. Владимирска област, на изток от Москва, изпрати на фронта през април тази година по-малко договорни бойци, в сравнение с през февруари, и беше принудена да понижи още повече задачите си за набиране на бойци за Украйна.

Някои служби за набиране на личен състав в този момент се концентрират върху принуждаването на наборници и активизирането на лица, които към този момент са на фронта, да подпишат контракти.

След навлизането на Украйна в Курската област броят на искащите да се борят не се усили, макар апелите на Кремъл към съветския национализъм. Напротив, правозащитниците обявиха, че са „ удавени “ от молби на наборници, които желаят да избягат от новата зона на бойните дейности.

Get Lost, организация, основана скоро след началото на войната, оказва помощ на тези, които не желаят да се бият. Според деятели повече от 34 000 души към този момент са получили нейната помощ.

Групата оказва правна поддръжка, като поучава евентуалните наборници за техните права, оказва помощ им да се опълчват на противозаконното държание на военните служби за набиране на бойци и, в случай че законните способи не дадат резултат, им оказва помощ да се скрият от военните управляващи в Русия и в чужбина.

Те също по този начин са извличали хора от фронтовата линия и скрито са организирали бягството им от страната.

Не по-малко значима е психическата поддръжка, предлагана на евентуалните дезертьори. Основателят на плана, Григорий Свердлин, споделя, че решението да се противопоставиш на системата или да се укриеш е мъчно и хората би трябвало да обмислят вярно психическото влияние, преди да вземат такова решение. Алтернативата е малко по-добра - настройката за послушание и навикът за абсолютно осъществяване на държавните заповеди постоянно водят до това, че хора, които не желаят да се бият, се оказват на фронтовата линия.

Психолозите, работещи в организацията, споделят, че „ патерналистичната просвета “, в която са израснали множеството руснаци, ги затруднява да се опълчват на държавните органи или публичното мнение. В страна, в която доминира беззаконието и защитните механизми като полиция, преса и съдилища не действат вярно, хората се усещат подвластни от страната или други органи, които могат да предложат отбрана.

Някои търсят помощ от Get Lost едвам откакто към този момент са изпратени на война - откакто са претърпели първата си борба или раняване. Григорий Свердлин намерено признава, че поучава да се предадат на украинците, в случай че дезертирането от фронта не е вид.

Доброволците, които в началото са отишли на фронта по идеологически аргументи, преди да схванат какъв брой друга е действителността от пропагандата, също са почнали да търсят помощ, съгласно Дария Берг, началник на отдела за помощ и евакуация на Get Lost.

Професионални бойци, които са избрали кариерата си преди нашествието и по морални аргументи не желаят да вземат участие във войната, също се обръщат към правозащитници. Много от тях дезертират, откакто са били ранени, осъзнавайки, че ще бъдат изпратени назад на фронта.

Покрай изпращането на наборни бойци в Курска област правозащитниците оповестяват, че са получили десетки апели от цяла Русия - от Мурманска област до Краснодарския край. Иван Чувиляев, представител на организацията, декларира, че изпращането на наборници от пролетния набор през 2024 година в Курска област е нелегално, защото младежи, които са служили по-малко от 4 месеца, не могат да бъдат изпращани в така наречен антитерористична интервенция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР