Има недостиг на педиатри в страната. Това сочат данните на

...
Има недостиг на педиатри в страната. Това сочат данните на
Коментари Харесай

Едва 948 са специалистите по детски болести в цяла България

Има дефицит на педиатри в страната. Това сочат данните на Българския лекарски съюз.

Едва 948 са експертите по детски заболявания в цяла България, демонстрира справката на съсловната организация, предоставена на БТВ Новините.

Най-много експерти има в огромните градове - София, Пловдив и Варна.

Най-малко лекари със компетентност " детски заболявания " има в област Разград - единствено 18, толкоз са и в Смолянска област. С един повече - 19, са в Ямбол, а във Враца броят на педиатрите е 33.

Именно детското поделение във Враца сега се нуждае от избавяне.

В предаването " Тази събота " по БТВ един от експертите разгласи, че насъбраният невзет заплатен отпуск за четиримата лекари в детското поделение е близо 800 дни.

Извънредният труд пък възлиза на стотици часове.

След поръчката за оставка на лекарите и шефът, министърът на опазването на здравето Христо Хинков даде обещание да командирова педиатри от страната, с цел да оказват помощ на сътрудниците си там.

Педиатрите от страната са безапелационни - командироването на експерти е спешно решение, само че не и такова, което да реши същинските проблеми за тези 948 експерти по детски заболявания в страната.

А проблемите са доста: Педиатърът лекар Бисер Тодоров от детското поделение във Враца разгласи, че към този момент е в предупреждение за овакантяване и че случилото се в неговата болница е систематичен проблем, който се нуждае от генерално решение.

Той описа, че множеството от сътрудниците му са в пенсионна възраст, възнагражденията са ниски, а поради неналичието на фрагменти, работят без отмора.

Специалистите от детската болница в София са се заели да оказват помощ на сътрудниците си от Враца в незабавни случаи.

30 години опит - всичките, отдадени на детското поделение във врачанската болница. „ Сърцето ми е там, целият ми професионален път е минал там, само че би трябвало да се трансформират изискванията на труд “, споделя педиатърът Бисер Тодоров.

Заради дефицита на лекари четиримата педиатри в болничното заведение не могат да употребяват платения си отпуск и се постанова постоянно да работят изключително.

„ Това е систематичен проблем. Януари ми беше препоръчано да подпиша контракт за 1450 лв., работна заплата за 168 часа, за човек, който е със компетентност " детски заболявания " и 30 години трудов стаж. Нека феновете отговорят какво значи това “, съобщи експертът.

Във Враца от общо 33-мата педиатри, 7 са в пенсионна възраст. Прогнозите - след 10 години 60 % от експертите през днешния ден, ще бъдат пенсионери. В цялата област на Смолян има общо 18 лекари, лекуващи заболяванията при най-малките.

„ В нашата община Неделино нямаме педиатър. Затова разчитаме напълно на общопрактикуващия доктор, който е прелестен и ние в действителност му се доверяваме на 100 %. Ако не можем да решим казуса, той ни изпраща в по-големите регионални градове, където има детски отделения “, споделя Анна Славейкова.

В края на 2017-та детското поделение на болничното заведение също беше пред закриване поради липса на експерти.

„ Дефицитът на здравни фрагменти се дължи на неподходящите условия, в които работим, плюс релативно ниското възнаграждение, за което се вършат опити от една година да се усъвършенства. Аз съм на 63 години, трудноподвижен съм, избирам тук да си заставам “, споделя доктор Емил Шалдъров, шеф на Детското поделение в МБАЛ-Смолян.

Педиатрията в Смолян беше избавена от общопрактикуващите лекари в региона. Доктор Дариткова, някогашен народен представител от ГЕРБ, още дава наряди в Детското поделение.

„ Смятам, че задължението в действителност би трябвало да бъде не на доброволчество от страна на лекарите, а на министерството – да търси решения, тъй като сходни проблеми ще зародят и в други отделения “, разяснява тя.

Педиатрите в страната възприемат концепцията за командироване на експерти с възмущение.

„ Когато виждат, че едно поделение като това във врачанската болница през годините е оставено на произвола на ориста и в този момент би трябвало да се търсят спешни решения, всеки от нашите сътрудници си задава въпроса това можеше ли да бъде предотвратено “, разяснява доктор Благомир Здравков, шеф на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".

В детската болница в София към този момент специализират 27 млади лекари. Колко от тях ще изберат да практикуват по родните си места обаче не е ясно.

Обещанието на здравния министър е казусът във врачанската болница да бъде решен още идната седмица.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР