Има недостиг на педиатри в страната. Това сочат данните на

...
Има недостиг на педиатри в страната. Това сочат данните на
Коментари Харесай

Едва 948 са специалистите по детски болести в цяла България

Има дефицит на педиатри в страната. Това сочат данните на Българския лекарски съюз. Общо 948 са експертите по детски заболявания в цяла България, демонстрира справката на съсловната организация, показана от БТВ.

Най-много експерти има в огромните градове - София, Пловдив и Варна.

Най-малко лекари със компетентност " детски заболявания " има в област Разград - единствено 18, толкоз са и в Смолянска област. С един повече - 19, са в Ямбол, а във Враца - броят на педиатрите е 33.

Именно детското поделение във Враца сега се нуждае от избавяне. Пред медията един от експертите разгласи, че насъбраният невзет заплатен отпуск за четиримата лекари в детското поделение е близо 800 дни. Извънредният му труд пък възлиза на стотици часове.

Педиатрите в страната възприемат концепцията за командироване на експерти с възмущение.

„ Когато виждат, че едно поделение като това във врачанската болница в годините е оставено на произвола на ориста и в този момент би трябвало да се търсят спешни решения, всеки от нашите сътрудници си задава въпроса. Ами това можеше ли да бъде предотвратено?! “, споделя доктор Благомир Здравков – шеф на СБАЛ по детски заболявания   " Проф. Иван Митев ".

В детската болница в София да вземем за пример към този момент специализират 27 млади лекари. Колко от тях ще изберат да практикуват по родните си места - не е ясно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР