Има недостиг на над 200 000 работници у нас, обяви

...
Има недостиг на над 200 000 работници у нас, обяви
Коментари Харесай

Търсят се над 200 000 работници

Има дефицит на над 200 000 служащи у нас, разгласи през вчерашния ден президентът на КНСБ Пламен Димитров преди IХ конгрес на синдиката. По думите му в България има браншове, за които е доста мъчно да се намерят фрагменти. " Имаме грубо липсващ пазар на труда и даже да има някакви разтърсвания в някои браншове, поради спрените доставки на газ - сладкарския бизнес, тежките промишлености и така нататък, това, което несъмнено следва, е още по-негативно. Стотици са предприятията, които търсят служащи сега и не могат да намерят нито ниско квалифицирани, нито приблизително, нито високо квалифицирани ", уточни Димитров. Според него освен това състояние в близко бъдеще главният проблем на България не би бил повишение на безработицата, която сега е под 5%, а неналичието на работна ръка.
По-късно по време на форума Димитров уточни, че през последните пет години е имало комплицирана икономическа среда, при която са изгубени 400 000 работни места. Той регистрира като триумф на новото ръководство покачването на пенсиите и на междинната работна заплата. За страдание инфлацията " отхапа " огромна хапка от това нарастване, разяснява Димитров. Той уточни, че провокациите пред страната ни са свързани с пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и газовата рецесия. Икономическите наказания за Русия имат бумерангов резултат и постановат в съкратени периоди да бъдат търсени различни решения във връзка с енергийната самостоятелност, съобщи Димитров.
КНСБ още веднъж настоя от 1 юли минималната заплата да бъде нараснала на 760 лв.. Димитров очерта основната цел на страната ни - след 5 години българите да доближат 70 % от виталния стандарт на междинния европеец. " Това не е фантазия. За реализирането на тази цел ще ни е нужен годишен растеж от 3-процентни пункта на брутния вътрешен артикул на глава от популацията в стандарт на покупателна дарба. За доста от източноевропейците това достижение е към този момент факт. Трябва да успеем и ние, с общи старания, с поредни дейности и новаторски политики ", прикани Димитров.
Необходими са не решения на парче, а цялостна стратегия в по-дългосрочен проект, която да е в помощ на жителите и бизнеса, обърна се към участниците в конгреса вицепрезидентът Илияна Йотова. За държавното управление е извънредно значимо присъединяване на синдикатите в промените, които са нужни във всички сфери, съобщи министър председателят Кирил Петков във видео одобрение към делегатите на форума. Социалните системи, общественото подкрепяне, опазването на здравето, образованието, нарастването на приходите и пенсиите са наши общи съществени цели, увери той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР