Има насочващи симптоми, които не трябва да се пренебрегват, а

...
Има насочващи симптоми, които не трябва да се пренебрегват, а
Коментари Харесай

Проф. Сираков: Нашият опит в лечението на аневризмите ще бъде от полза за всички колеги

Има насочващи признаци, които не би трябвало да се подценяват, а да бъдат знак, че е належащо нагледно проучване

Проф. Станимир Сираков е началник на Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ „ Свети Иван Рилски “ – София. Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози освен у нас, само че и в Европа, той е посветил доста време и старания на тематиката за ендоваскуларното лекуване на аневризмите с необятни шийки, която е предмет на неговата докторска работа. 

Днес беседваме с проф. Сираков за мястото на ендоваскуларните подходи в лекуването на мозъчно-съдовите болести, за вероятностите в развиването им, както и във образуването на школа от млади български лекари, които в този момент поемат своя път в тази област.    

- Проф. Сираков, коя бе повода да посветите дисертационния си труд на тематиката за евдоваскуларното лекуване на аневризми с необятни шийки?

- По предписание докторската теза или огромната докторска дисертация е отдадена на разрешаването на огромен проблем. Мозъчните аневризми с необятни шийки са тъкмо подобен проблем в целия свят в региона на ендоваскуларното лекуване, а нашият център през последните години натрупа значителен опит в тази област. В дисертацията се включиха няколко устройства, които бяха развити като first in human в нашето поделение, като тезата отразява наблюденията и резултатите от работата ни през годините от самото основаване на центъра. Сигурен съм, че този материал ще бъде от изгода за всички сътрудници, работещи в центровете из Европа и в света. 

В Европа центровете от най-голям ранк са няколко, намиращи се главно във Франция и Германия, като с тях сме в чудесно съдействие и поддържаме доста колегиални взаимоотношения.

Друга причина да посветя работата си на тази патология е фактът, че през последните години доста компании и разработчици на медицински произведения започнаха да влагат в нови планове създават и да ни оферират да тестваме нови устройства, които са подобаващи точно за пациенти с аневризми с необятни шийки. Това безспорно уголемява опциите ни като интервенционални ендоваскуларни неврорентгенолози, като открива и нови вероятности за лекуване на този тип пациенти. Също по този начин в взаимната ни работа с тези компании се раждат нови хрумвания, а това е значимо, тъй като процесите в тази област са доста динамични, науката се развива бързо и е значимо да гледаме напред.

В дисертацията е включен нашият опит със 791 пациенти, най-малкият е на 12 години, най-възрастният – на 86 години.

- От какво се дефинира актуалността на ендоваскуларните подходи в лекуването на мозъчно-съдовите болести, познати ли са тези способи на здравната общественост?

- Ендоваскуларните подходи изместват изрично класическата огромна неврохирургия и това е необратим развой. Интересът към интервенционалната рентгенология също пораства, моето мнение е, че многочислените ни участия в научни конгреси на сътрудници от разнообразни специалности докара до по-добро познаване на този тип интервенции.

В нашия център до момента сме лекували над 2000 пациенти с мозъчни аневризми, като в дисертационния труд по авансово заложени критерии подбрахме 791 и тези случаи бяха включени и обработени в труда, за който приказваме.

Само като статистика, по данни на НЗОК всяка година у нас се диагностицират сред 500 и 600 аневризми, сред 100-150 от тях умират, това са нормално най-тежко кървящите аневризми.

Близо 90% от новодиагностицираните, т.е. сред 380 и 400 се третират годишно в нашия център, като получават лекуване и следене на най-високо равнище. След интервенцията, на 6-ия и 18-ия месец се организира нагледно проучване, което прави оценка дали има повишаване или реканализация на аневризмата или последната е изцяло излекувана, Обикновено възобновяване след отнасяне на плановите некървели аневризми става за 7-8 дни след интервенцията и пациентът се връща към естественото си всекидневие.

Методът е минимално инвазивен и щадящ, възобновяване нормално протича безпрепятствено, както и с доста по-малко психическа контузия.

При класическите неврохирургични способи възстановителният интервал продължава с месеци.

При изкървелите аневризми нещата са по-сложни, в тези случаи лекуваме и следствието от главния проблем – мозъчния кръвоизлив, който предизвикват аневризмите.

Пациентите наложително прекарват сред 14 и 21 дни в реанимация, в нашата болница има построен доста дипломиран неврореанимационен екип. За страдание, морталитетът при тези пациенти е доста висок и може да доближи до 30%.

- Тук е мястото да Ви попитам има ли предварителна защита на аневризмите, може ли да се предлагат ограничения и подходи за ранното им разкриване?

- Аневризмите са относително рядко срещани, като при към 50% от случаите те се откриват при нагледно проучване, което е назначено по различен мотив.

Има насочващи признаци, които допускат нараснало внимание и се свързват с честотата на съществуване на мозъчни аневризми. На първо място това е тютюнопушенето, тъй като се приема, че пушачите са 6 пъти повече изложени на риск от придобиване на аневризма. Освен това причина е нелекуваната хипертония. Наследствената уязвимост на съединителната тъкан и фамилната обремененост също са фактори, които не би трябвало да бъдат подценявани. Ако един или няколко от гореизброените критерии са налице, както и съществуването на непосредствен родственик с към този момент известна аневризма, е значимо да се организира нагледно проучване, с цел да се сложи рано диагноза и да се възнамерява лекуване.

В какви насоки виждате развиването на специалността у нас? Какви са упованията Ви за близкото и по-отдалечено бъдеще?

Интервенционалната неврорентгенология се развива доста бързо, от ден на ден млади лекари се насочват към нея. Това е извънредно радващо. Също по този начин би трябвало да кажа с горделивост, че младите сътрудници в нашия център потеглят по пътя си, доста са дейни. Те дават забавни хрумвания, които сигурно ще доведат до значими и значими научни резултати в бъдеще. Въпрос на време е това да се случи, само че съм сигурен, че ще се случи!

Също по този начин се надявам екипът ни да става все по-голям, с цел да можем да осигурим достъп на от ден на ден пациенти до тези новаторски лечения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР