Има напреднали разследвания за корупция срещу политици, сред тях лидери

...
Има напреднали разследвания за корупция срещу политици, сред тях лидери
Коментари Харесай

МВР разследва висши политици за корупция

Има напреднали следствия за корупция против политици, измежду тях водачи на парламентарни партии. Това удостовери пред бТВ вътрешният министър Иван Демерджиев.

" Предали сме доста материали, по част от тях са формирани досъдебни производства. Всеки би трябвало да си свърши работата, с цел да стигнем до неоправдателни присъди ", сподели Демерджиев, имайки поради прокуратурата и съда.

Според него до момента доста малко хора от високите етажи на властта са били привличеани като обвинени. А прокуратурата изборно е работила против хора, които е наричала - може би вярно - олигарси. Но други, които също заслужават сходно определение " не се закачаха, даже на амбразури се бранеха ".

" Работим обективно, абстрахираме се от това към коя партия принадлежи един или различен. Има събрани доказателства. Не бих оповестявал имена, не желая да наподобявам на други хора ", сподели Демерджиев.

Той изясни, че става дума за хора от целия политически набор, а следствията засягат както предходното ръководство на Кирил Петков, по този начин и по-предишното ръководство на ГЕРБ.

Демерджиев бе безапелационен, че главната корупционна сфера са публичните поръчки.

" В тази сфера би трябвало да има извънреден фокус на внимание, ясни, транспарантни правила ", съобщи той.

И разказа схемата, при която предврително е ясно кой ще завоюва поръчката със съдйствието на възложителя. А доста сдружения, които печелят публични поръчки, нямат никаква друга активност, с изключение на да печелят такива поръчки.

" Когато е авансово определен реализатор, нито цената е най-хубавата, нито е избрам най-хубавият реализатор. После този реализатор по този начин извършва, че сумата, която е отделил, да бъде възобновена, да не излезе от неговия джоб. Този, който е определен си заплаща за това, че е определен и то забележителен % от цената на една поръчка ", сподели Демерджиев.

И добави, че става дума за към 40%.

Демерджиев съобщи, че Министерство на вътрешните работи проверява сферите, в които има най-големи парични потоци - пътно строителство и енергетика. Той посочи, че битката с корупцията е заложена като изискване в проекта за възобновяване и резистентност. Според него тази битка е значима и за влизането ни в Шенген, тъй като е несъмнено, че чисто механически ние сме подготвени.

Демерджиев посочи, че въпросът за корупцията се слага освен от Нидерландия, само че и от страни, които ни поддържат за Шенген. Според Демерджиев антипкорупциинната комисия не би трябвало да има монопол и ГДБОП също би трябвало да проверява корупция.

" Не съм чувал за незаконни групи, които да се занимават с битова престъпност ".

Така Демерджиев разяснява изказванията на основния прокурор Иван Гешев, че битовата пресътпност се е повишила, след закриването на профилираните съд и прокуратура. Според негови данни разкриваемостта на такива закононарушения от страна на Министерство на вътрешните работи се е повишила. Въпросът е какво става по-късно в прокуратурата и съда.

Подобна била обстановката и с нарушителите по пътищата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР