Има напитки, които не само ободряват с прекрасния си вкус,

...
Има напитки, които не само ободряват с прекрасния си вкус,
Коментари Харесай

5 напитки, които понижават кръвното налягане

Има питиета, които освен ободряват с прелестния си усет, само че и ни оказват помощ да поддържаме в норма кръвното си налягане. Известно е, че може да се стигне до тежки последствия като сърдечни болести и инсулт, щом кръвното ни налягане излезе отвън надзор. Това, с което се храним, е една от първите защитни линии при високо кръвно (хипертония).
Подходящият за високо кръвно хранителен режим може да държи кръвното ни в здравословни граници без страничните резултати, породени от медикаментите. Освен храните, които оказват помощ за намаление на кръвното, някои питиета са също доста потребни за тази цел.

Доматен сок
Все повече изследвания сочат, че една чаша доматен сок дневно усъвършенства сърдечното здраве. Проучване на японски откриватели от 2019 година демонстрира, че една чаша доматен сок на ден усъвършенства както систолното, по този начин и диастолното кръвно налягане, както и LDL холестерола при хора с риск за сърдечносъдови болести. Друго скорошно изследване регистрира сходен благоприятен резултат измежду хора с хипертония в етап 1 и бременни дами. За да избегнете непотребния натрий, който може да има противоположен резултат върху кръвното налягане, не забравяйте да пиете свеж доматен сок без добавена сол.

Сок от цвекло
Цвеклото е нискокалоричен зарзават, който освен съдържа голям брой потребни за здравето витамини, минерали и растителни съединения, само че оказва помощ и за намаление на кръвното. Проучване от 2016 година демонстрира, че сокът както от сурово, по този начин и от варено цвекло, контролира кръвното налягане. Сокът от сурово цвекло обаче има по-голямо въздействие върху кръвното налягане. Цвеклото е богато на хранителни нитрати, за които е известно, че намаляват кръвното налягане.

Сок от сини сливи
Отдавна е известно, че сокът от сини сливи оказва помощ при запек. По-малко известно обаче е, че той също по този начин намалява кръвното налягане. Проучване от 2010 година демонстрира, че кръвното налягане на хора, които ядат сини сливи, се намалява доста. Участниците са разграничени на три групи: едните ядат по три сини сливи дневно, вторите по шест, а третата група не яде сливи. Резултатите демонстрират, че кръвното на тези, които хапват по шест сини сливи дневно, се намалява доста. Същото се следи и при хората, които ядат три сини сливи на ден, само че в по-малки размери. Освен това излиза наяве, че три до шест сини сливи дневно намаляват и LDL холестерола.

Сок от горски плодове
Горските плодове - изключително боровинките - са известни със своите антиоксидантни свойства. По-малко обаче се знае за тяхната изгода за сърдечносъдовата система. Проучване от 2020 година демонстрира, че сокът от алена боровинка или череша може да усъвършенства кръвното налягане. Горските плодове намаляват както систолното кръвно налягане, по този начин и LDL холестерола. Важно е обаче сокът от горски плодове да не съдържа добавена захар.

Чай
Проучвания демонстрират, че продължителният банкет на черен и зелен чай намалява както систолното, по този начин и диастоличното кръвно налягане. Ефектът на зеления чай за понижаване на кръвното налягане е по-силен.

Какво друго може да помогне?
Освен посредством храни и питиета, кръвното налягане може да се намали и посредством повече придвижване. Установено е, че постоянната физическа интензивност може да е толкоз ефикасна за намаление на кръвното налягане, колкото някои медикаменти, само че без страничните резултати от тях. Отказът от тютюнопушене и здравословни техники са справяне със напрежението, като медитация, също оказват помощ за намаление на кръвното налягане.

Материалът има осведомителен темперамент и не може да замести консултацията с доктор. Преди да предприемете лекуване, наложително се консултирайте с доктор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР