Има нагласа в следващите дни да бъде внесен общ проект

...
Има нагласа в следващите дни да бъде внесен общ проект
Коментари Харесай

Очаква се общ проект за промяна на Конституцията. Няма място за партиен диктат

Има настройка в идващите дни да бъде импортиран общ план за смяната в Конституцията. Това стана ясно на съвещанието на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание. До момента има единствено оповестени хрумвания, никой не е виждал текстовете на хартия и те не са публично показани.

Най-вероятно той няма да се покрива с плана на ПП-ДБ, стана ясно от първите мнения на представителите на ГЕРБ в комисията.

Екатерина Захариева е вторият представител на ГЕРБ-СДС в комисията, а от късия ѝ разбор стана ясно, че първата политическа мощ няма да поддържа ограничението на мандатите на кметовете, желае
повече баланс с измененията,
свързани с промяната на така наречен държавно управление на правосъдната власт, както и при реформиране на института на служебното държавното управление.

ГЕРБ-СДС е и за промени в правосъдния инспекторат, само че елементи по тази тематика не бяха дадени.

Не стана ясно какво е мнението на Движение за права и свободи по тези въпроси, защото техният представител не взе думата.

„ Възраждане “ остро разкритикуваха самата концепция за
смяна в Конституцията
на направения от „ сглобката “ план. Това съобщи членът на комисията Златан Златанов. От думите му стана ясно,, че въпреки да има потребност от ремонт на главния закон, не трябва да се прави поради особената геополитическа обстановка. Той назова концепцията 24 май да стане народен празник „ взривоопасна “.

На съвещанието участват конституционалисти, някогашни членове на Конституционния съд или преподаватели по конституционно право, поканени да кажат мнението си за известните планове.

При представянето им Радомир Чолаков стимулира това с нуждата да бъде издирван необятен парламентарен консенсус за смяна в главния закон.

„ Тук не може да има партиен диктат, не може да има самостоятелна воля. Струва ми се, че всички би трябвало да се оперираме от его, че „ аз ще кажа какво написа в Конституцията “ би бил най-грешният вероятен метод и в този смисъл вашата роля е най-важна, тъй като вие би трябвало да ни спирате, в случай че залитаме. Има политически взаимни отстъпки и те са естествени в политическия живот, само че не може да има юридически компромис и компромис с Конституцията “, съобщи ръководителят на Комисията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР