Има начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от

...
Има начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от
Коментари Харесай

Как да познаем и махнем химията от зарзавата?

Има способи нитратите и пестицидите отчасти да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте по какъв начин без да прибягваме до услугите на профилирани лаборатории можем да разпознаваме кои зеленчуци гъмжат от химия. И още  по-важно – в случай че към този момент сме си ги купили – по какъв начин да омекотим удара на отровите.

Зеле . Повечето от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те би трябвало да се изхвърлят.

Картофи . В картофите  нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, тъй че откакто кипнат, водата би трябвало да се изхвърли.

Тиквички, краставици, патладжан . Краставиците   би трябвало да са с гальовен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това демонстрира, че са цялостни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани би трябвало да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.

Салата, магданоз, копър . Повечето химикали се натрупват в жилките – няма потребност да се ядат. Тези артикули постоянно бързо всмукват нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.

Домати.  Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкоз повече химикали съдържа. Не купувайте оранжево–червени домати с тип на  недозрели. Бялото съдържание  и дебели жилки при разреза са сигнал за огромно наличие на химия. И в случай че въпреки всичко сте взели такива  домати, накиснете ги в студена вода за към 1 час.

Цвекло, моркови, репички.

Огромно количество  нитрати се натрупат в краищата им – изрежете ги преди приложимост.

Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част би трябвало да се изреже изцяло, тя съдържа огромен брой химични субстанции.

Грозде . За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с фунгициди. За да се отървете от това вещество, гроздето би трябвало хубаво да се измие.

Диня . Не купувайте любеница, нарязана на части и увита във фолио – това е  добра основа за развиването на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави линии значи, че крепко е торена. Можете да извършите един дребен тест: поставете резенчета любеница в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако  просто стане мътна – значи е чиста.

Круши и ябълки . Купувайки тези плодове ги вземете в ръка  –  в случай че почувствате, че  плодовете на хлъзгави и лепкави, значи че са третирани с бифенил, тъй че да не се скапват и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.

Най- нечисти с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция,  Израел и Египет. Те имат слаба земя и  богата годишна продукция не може да има, без обилни количества тор.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР