Има начин БСП да покаже съпротивителните си сили и да

...
Има начин БСП да покаже съпротивителните си сили и да
Коментари Харесай

Сергей Станишев даде заявка да започне лечението на БСП от червения конгрес

Има метод Българска социалистическа партия да покаже съпротивителните си сили и да стартира възстановителен развой от конгреса на 11 февруари. С такава поръчка и тежест да стартира процеса постави на ременете си някогашният водач на Столетницата и сегашен евродепутат Сергей Станишев. С експлицитното конкретизиране, че не има намерение съответно да се бори още веднъж за поста отпред на " Позитано " 20, нито да разчита на механични ремонти в партийния правилник, Станишев разгласи, че повече няма да стои в позицията на непряк наблюдаващ на пагубните процеси в БСО, а ще търси метод за връщането й към изконните й полезности. 

" Имаме съответен небосвод - конгреса. Като пратеник аз ще положа старания да събудя съпротивителните сили на партията ", заявява през днешния ден някогашният президент на ПЕС, който през октомври в Берлин трансферира виновната позиция след 11 години на върха в европейската левица на шведа Стефан Льовен. 

Станишев посочи, че към този момент следи увеличаващ се кръг от свои съидейници. И без да съобщи съответно, че счита да се трансформира във флагман и обединител на всички функциониращи сега опозиционни ядра в партията, даде да се разбере, че първата стъпка към смяната в Българска социалистическа партия е промяна на управлението на " Позитано " 20. Но и подсети, че основата, правилата, на които стъпва Столетницата са надалеч по-важни от фигурата съответно на Корнелия Нинова отпред. 

През есента предходната година Станишев съобщи, че прави самобитно завръщане в редиците на Българска социалистическа партия, само че тогава странеше твърдо от въпроса тъкмо какво счита да предприеме по този начин, че да я оздрави. Днес стана ясно, че първото, за което ще се пребори е да промени самите тематики, които най-висшият червен конгрес се кани да дискутира идния месец, в навечерието на следващите предварителни парламентарни избори. Защото съгласно Станишев нито тематиката за уставните ремонти, които Нинова има намерение да внесе (включително за унищожаване на мандатността и съвместимостта на постовете в Българска социалистическа партия, въведени  точно от Станишево време - б.р.), нито необятно дискутиране на локалните избори пред октомври не могат да са съществена адженда пред социалистите на фона на предварителен избор и редица рецесии.

" Залогът на конгреса е дали Българска социалистическа партия ще прояви витални сили да излъчи съответни политики. Но дневният ред отново на управлението за следващ път демонстрира, че е отвън времето и пространството. И че никакви поучения не са извлечени от насъбраните загуби ", означи той. 

Станишев уточни и най-големия грях на Нинова в неговите очи - " че лиши най-бедната страна в Европейски Съюз от мощна лява партия ". Това е неин грях освен на партийно, а на държавническо равнище, уверен е някогашният водач на Българска социалистическа партия. 

Нещо повече, той окачестви като позорен опитът й да опитва ръководство с третия мандат, връчен й от президента Румен Радев като финален опит да бъде формирано постоянно държавно управление. Станишев е на мнение, че макар поръчките за омекотяване на тона сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, дадени на въпросната лидерска среща в Народното събрание, в действителност не съставляват нищо повече от заигравка. " Надали ГЕРБ ще влезе в коалиция с Българска социалистическа партия, тъй като на първо място знаците, дадени на срещата, внесоха голям ужас у редиците на левицата ", песимистичен е Станишев. 

Иначе огромният му укор и към Българска социалистическа партия, и към ГЕРБ, и към " Продължаваме промяната " е, че за следващ път са загърбили разговора и обществото, както и че за следващ път не са съумели да се оправят с удържането най-малко на дългогодишни консенсуси, взети от политиците за бъдещето на България като цялостната й, приключена евроинтеграция посредством участието в Еврозоната и Шенгенското пространство.
Станишев категорично предизвести, че наклонността огромните партии да се затварят само в ядрата си и да споделят само на това равнище, а да не могат да излъчат съответните сигнали към периферията, в действителност отваря необятно вратата за избуяването на популизма.
И по този начин, изясни евродепутатът, в действителност изскачат и новите матрьошки - дребните, несистемни и постоянно маргинализирани играчи, които притеглят избор точно поради нарушавания консенсус. А за образец Станишев даде двата референдума - на " Възраждане " за отсрочване на въвеждането на еврото, и на ИТН - за промяна на държавното ръководство и превръщането на България в президентска република.

По думите му това съставлява инструментариум точно на рисковите, непредвидимите играчи, озовали се в полето таман поради неспособността на огромните тимове да проведат качествени политики. Особено на фона на война, икономическа, обществена, енергийна и не на последно място, демографска и просветителни рецесии. Затова и след изборите ще се наложи те да седнат и да заявяват стратегиите за ръководство на масата с необикновен фокус върху интеграцията на България в Европейски Съюз, икономическата непоклатимост и приходите на хората, енергетиката и ПВУ и обществената тематика. 

За Станишев решението минава не просто през възобновяване на разговора, а през завършек на персонализирането в борбите сред партиите и политиците, за завършек на личностните ежби сред тях в името на реализирането на общо ръководство. Но насочи следващо предизвестие и към Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова - че изолацията й, в това число от дневния ред на европейските социалисти, може да е пагубна. 

А една от първите стъпки, които Станишев подема точно, с цел да покаже, че Българска социалистическа партия не трябва да се въздейства от опорките за неприятния западен своят, който единствено тропа на вратата и чака да унищожи българското семейство и обичаи (като засяга систематичния отвод на Нинова да одобри Истанбулската спогодба - б.р.), както и че би трябвало от време на време сама да демонстрира и диктува пътя, с цел да бъде чута, е да провежда две събития. 

Освен че е посетител на фондация " ПУЛС ", бореща се от години против домашното принуждение над дами и деца и която открива нов спешен център, някогашният президент на ПЕС събира институции и бизнес на огромен конгрес за българското и европейското земеделие малко преди конгреса на Българска социалистическа партия по една от новите стратегии на Брюксел. 

Станишев подсети и че неслучайно думата на 2023 година за него е " избори " - тъй като с изключение на вота на българите и за Народно заседание за пети следващ път, и за локална власт, в тази година се гради основата и за основните за Европа и света избори следващата година - промяна на Европейския парламент, а от там и на Комисията, на Съвета, а наред с това и избор за президент в Турция и Съединени американски щати.

И всичко това - до момента в който Европа продължава, по думите му, да не намира мястото си в новия свят, разгърнал се след началото на войната в Украйна. Бившият водач на ПЕС още веднъж подсети, че огромният експортьор на мир в света - Старият континент, настойчиво се отхвърля от тази си роля и предизвести, че военното говорене не се вписва в полезностите на Европейски Съюз.

А пътят към разрешаване на спора е през даването на кулоар за мирни договаряния. Защото в противоположен случай войната в Украйна може да тлее с години, само че с висок риск от непрекъсната ескалация. Затова и вижда изхода за Европейски Съюз през връщането на тематиката за мира, до момента в който наред с това съюзът стартира да мисли повече за независимостта си, за това да разчита не на непознати, а на лични енергийни източници, и за ускорение на икономическото си развиване. 

Снимка: " Novini.bg "  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР