Има моменти в човешкия живот, които се запечатват в съзнанието

...
Има моменти в човешкия живот, които се запечатват в съзнанието
Коментари Харесай

Изкуплението Уембли“

Има моменти в човешкия живот, които се запечатват в съзнанието ни вовеки. А в случай че си обществена персона и към този момент разполагаш с по-солидна известност, то в кариерата ти неизбежно ще дойдат дни, за които по-късно ще пишеш в записките си и ще разказваш на досадни публицисти и любопитни другари. Но никой не ти подсигурява, че тези моменти наложително ще бъдат радостни, сполучливи, радостни, сполучливи. Човекът, който футболният свят помни единствено поради един мач, ще ви удостовери тази доктрина. Лорис Кариус.

Името му дълго време беше обект на съществени насмешки единствено поради един-единствен дуел. Финалът в Шампионската лига през 2018 година Тогава на 24 години, вратарят пази за Ливърпул против Реал Мадрид. Ако сте не запомнили резултата – 3:1 за Кралския клуб. Но евентуално не сте не запомнили двете ужасяващи неточности на Кариус, които на процедура костваха прескъпо на мърсисайдци. Карим Бензема откри резултата, откакто се възползва от неблаговиден опит на стража да хвърли топката към съотборник, а по-късно Гарет Бейл му вкара гол от голямо разстояние, при което рутинно избавяне се трансформира в призрачен сън. На всичкото от горната страна третото попадение за испанците (дело още веднъж на Бейл) беше с акробатичен и замайващ ножичен удар, което в допълнение трансформира вечерта в Киев в злополука за немския вратар.

Малко хора обаче помнят, че в онази вечер Кариус трябваше в дълъг интервал от срещата да играе със разтърсване след една безпределно неспортсменска демонстрация на Серхио Рамос, който връхлетя и просташки удари с лакът стража. В тези времена системата за видеоарбитраж към този момент съществуваше, само че не се вихреше с познатата от през днешния ден периодичност и храброст, та по този начин и никой не видя какво направи испанският централен защитник. Но всички видяха какво се случи по-късно. И се смяха. Кариус стана синоним на посмешище. В обществените мрежи и до ден сегашен елементарно могат да бъдат открити колажи, осмиващи прословутите две неточности. Бреме, с което Лорис очевидно не съумя да се оправи.

В последвалата предсезонна подготовка той тотално беше изгубил увереността си, допускаше лековати неточности (и голове съответно) и тази сплав от несполуки предопредели ориста му на „ Анфийлд “. Кариус отиде чартърен в Бешикташ, където също не блестеше изключително. И кариерата му някак гладко изчезна от полезрението на почитателите.

Кой в действителност е Лорис Кариус обаче. Когато е в тийнеджърска възраст той е видян от Манчестър Сити. Когато е на 22 години, към този момент има зад тила си 91 срещи в Бундеслигата с повече от прилични индикатори. Дори в ранен стадий от тази шантава кариера е апетитен за възможен правоприемник на именития Мануел Нойер на вратата на националния тим на Германия. Дързък и прозорлив отвън наказателното поле, играещ от време на време и като либеро (напълно в звук с набралия популярност термин sweeper-keeper), разполагащ с отлични рефлекси, мощен във въздух. Все качества, с които младият Кариус можеше да се похвали. Този Кариус обаче към този момент от дълго време е пропуснат. Защото се помнят двете неточности против Реал Мадрид в Киев в последния му мач за британски тим досега.

В осем сезона от 2013/2014 до 2020/2021 Лорис може да се похвали с повече от прилични индикатори и чисто от статистическа позиция – процентите на избавени удари единствено един път за тези осем акции не надвишаваше 72%, като по този съставен елемент той даже беше трети всред всички вратари във Висшата лига през 2017/2018. По подигравка на ориста – същата тази акция, приключила с финала в Шампионската лига.

Заради някаква изцяло сюрреалистична волност на същата тази орис Лорис Кариус ще изиграе по всяка възможност първия си мач за британски тим след „ онази “ вечер в украинската столица. За Нюкасъл. В може би най-важния мач за „ свраките “ през 21 век. Титулярният вратар на тима от североизточна Англия преди седмица против Ливърпул, а аварийният вид – Мартин Дубравка няма право да играе във финала за Купата на Лигата против Манчестър Юнайтед на „ Уембли “, тъй като по-рано в същия шампионат пази за „ алените дяволи “, когато беше на тяхно разположение. И мениджърът на Нюкасъл Еди Хау би трябвало да разчита на третия пазач... Лорис Кариус, за който евентуално множеството хора въобще не знаят, че понастоящем играе в Нюкасъл.

— Newcastle United FC (@NUFC)

Трудно е да се повярва, само че германецът ще дебютира за „ свраките “ на Уембли във край против Манчестър Юнайтед. В мач, в който евентуално ще би трябвало да отразява удари от далечно разстояние на Бруно Фернандеш и Маркъс Рашфорд. В мач, в който вероятно камерите ще го наблюдават в първите минути, а почитателите ще дюдюкат и подмятат дежурните реплики по негов адрес. И тъй като споменахме статистиката – в сходни финали дузпите в никакъв случай не са изключени. Те даже са способ, който нерядко е решавал спечелилия. Та Лорис Кариус е избавил 16.7% от наказателните удари, които се извършват против него. Средният % при вратарите е към 11%. Неговият сътрудник Давид де Хеа е отразил 8.1%. Просто числа. Или?

„ Уембли “ може да е окончателната последна спирка в кариерата на Кариус измежду огромните риби. Но може и да е неговото възмездие, моментът за което се чака към този момент пет години.

Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР