Има множество сигнали що се отнася до главния прокурор Иван

...
Има множество сигнали що се отнася до главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Работим да отстраним Иван Гешев от поста главен прокурор

Има голям брой сигнали що се отнася до основния прокурор Иван Гешев. Например отвод за следствие на избрани условия. Загубени търговски каузи от съда – представяте ли си прокуратурата да не желае да проверява? Забавяне и протакване на досъдебни производства. Една от линиите, по които работим поради тези сигнали, е отстраняването на Иван Гешев от поста му на основен прокурор. Това съобщи новият правосъден министър Надежда Йорданова. Един от сигналите е реалност поради БОЕЦ - НАУЧЕТЕ ТУК защо става въпрос.

Отчетност и отговорност в случаите на престъпни прояви на основния прокурор, повишение на независимостта на съдиите и битка с корупцията – това са нещата за правораздаването, които изискват " известна неотложност и изключителна активност ", съгласно Йорданова. Гешев е единствено част от казуса – огромният проблем е фигурата на основния прокурор, пълномощията му, статутът му.

Надежда Йорданова непосредствено уточни делото " Колеви против България " като образец по какъв начин към този момент две десетилетия няма ефикасен надзор върху основния прокурор в България от никой. Какво ни споделя прокуратурата, че Европа не желае промяна в прокуратурата – да си напомним отчетите на Европейска комисия за правораздаването ни, в последния отчет особено се обръща внимание отново на фигурата на основния прокурор. Имаме и настоящ правилник по отношение на законността в държава-членка на Европейски Съюз и приемането на евросредства, подсети тя пред Българска национална телевизия.

Правосъдният министър напомни концепцията самостоятелен прокурор да проверява основния, когато има аргументи за това. Следва механизмът да е подобен, че този самостоятелен прокурор да бъде избиран по транспарантен метод и да бъде предпазен от опция основният прокурор да му отмъсти кариерно, изясни Йорданова. Кога ще може процедурата да бъде облечена като закон – министърът не сподели точна дата.

" Съдебната промяна би трябвало да направи правосъдната система по този начин, че обществото да има доверие в нея ". Крайно време е да има чувство за правдивост. Всеки детайл би трябвало да работи по този начин, че да работи цялата система, акцентира Йорданова.

Що се отнася до предлагането Ясен Тодоров да стане зам.-директор на Националната следствена работа, Йорданова изиска добра обосновка от Гешев, който го предлага. Кои закононарушения в България в действителност се проверяват, въпреки че 98% от вкараните в съда приключват с неоправдателна присъда, попита многозначително правосъдният министър. Имаме поредност от отводи за следствие на знакови случаи - след месеци, едвам преди няколко дни, прокуратурата се сети, че златните кюлчета имат серийни номера и може да бъдат проследени , уточни Йорданова. Става въпрос за случая с чекмеджетата на Бойко Борисов.

За КПКОНПИ министърът непосредствено съобщи, че Антикорупционната комисия не е изключително справедлива при подбора си на случаи. Но събраните със СРС данни от нея не може да се употребяват в съда - това би трябвало да се промени нормативно, сподели тя.

Много дребна част от нещата по обновената правосъдна тактика са се случили, а част от нещата са се върнали обратно, по думите на правосъдния министър. Специална смяна в законите, за която Йорданова се бори, е да може да има обжалване пред съда при отвод на прокуратурата или на КПКОНПИ да проверява даден случай . В момента обжалване може да има единствено пред по-горна инстанция на прокуратурата: ЗАКОННО Е - КОГАТО ПРОКУРАТУРАТА Е ПО-СИЛНА ОТ СЪДА! Обсъжда се и настоящи съдии и прокурори да не може да бъдат предлагани от Народното събрание за влизане във Висш съдебен съвет.

Йорданова видя да вземем за пример детското правораздаване " на трупчета ". Темата за частните правосъдни реализатори (ЧСИ) също е част от нашите задания. Там би трябвало да има по-добра отбрана на длъжниците, да няма злоупотреби с уведомяването на длъжниците, да има електронизация, стана ясно от думите на Йорданова.

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР