Има много въпроси, на които не получихме отговор. Това каза

...
Има много въпроси, на които не получихме отговор. Това каза
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: Комисията за ЧЕЗ не получи отговор на много въпроси


Има доста въпроси, на които не получихме отговор. Това сподели пред публицисти ръководителят на краткотрайната парламентарна комисия, проверяваща условия към приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на „ ЧЕЗ Груп ” Жельо Бойчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днешното съвещание на Комисията трябваше да бъде последно и на него да бъде признат отчет, който да заключи събраната информация в хода на работата ѝ, само че гласуването му бе отсрочено за четвъртък. Аргументът – да бъде основана работна група, в която да влиза по един представител от политическа мощ, която да извърши корекциите в отчета въз основата не реализиран консенсус.

Председателят на комисията Жельо Бойчев разяснява наличието на отчета по отношение на продажбата на активите на „ ЧЕЗ Груп ” и акцентира, че задачата на комисията е била да откри кой всъщност е купувачът и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде добито сдружението. „ Със страдание установявам, че на комисията не беше указано нужното подпомагане за определяне на информацията по отношение на финансирането на договорката. Считам това за тъпчене на конституционните правила за ръководство на страната. Българското Народно заседание е мястото, където се регистрират всички специфични служби, одобряват се отчетите и се избират финансовите регулатори. По никакъв метод не одобрявам, че на Народното събрание може да му бъде отказвана информация с претекст „ професионална загадка ”. Така комисията не може да извърши своята съществена цел – да дадем нужните отговори на българските жители ”, аргументира се Бойчев.

Той попита редно ли е чешката страна да има цялостната информация за тази договорка, по линията на това, че е притежател на сдружението, а българският парламент – не.

БГНЕС напомня, че Комисията за ЧЕЗ бе основана по предложение на Българска социалистическа партия на 17 март с мандат от 1 месец, който трябваше да изтече на 17 април т. година На последното ѝ съвещание обаче членовете ѝ гласоподаваха проекторешение срокът на работа да бъде продължен с един месец, което бе подкрепено и в пленарна зала. Председателят Жельо Бойчев аргументира решението с нуждата да бъдат изслушвани още институции като Министерство на стопанската система, Министерство на енергетиката, прокуратурата, Българска народна банка и други банки.

В рамките на работата на анкетната комисия, с цел да бъдат тествани обстоятелствата към продажбата на ЧЕЗ, бяха изслушани мненията на енергийния министър Теменужка Петкова, Министерство на финансите, ДАНС, ДАР, КЕВР, КНСБ, КТ „ Подкрепа ”, както и купувачът на сдружението „ Инерком ”. На едно от съвещанията на комисията стана явен и обратът по проблема - отводът на страната да взе участие в придобиването на активите на сдружението с мотив, че това би било нецелесъобразно. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР