Има много въпроси, които смятам за важни и се надявам

...
Има много въпроси, които смятам за важни и се надявам
Коментари Харесай

Гешев: Наказателният кодекс е от Живково време, не е годен

„ Има доста въпроси, които считам за значими и се надявам да съставляват интерес и за българските народните представители, тъй като е ясно, че съставляват интерес за българските жители “, съобщи основният прокурор Иван Гешев пред медии в Народното събрание. Днес той е в Народното събрание за съвещанието на комисията по правни въпроси.

„ Трябва да е ясно, че не прокуратурата дава отговор за битката с престъпността единствено, това е въпрос на наказателна политика на страната и да разкрива закононарушения Министерство на вътрешните работи. Без да се разкрие закононарушение няма по какъв начин прокуратурата да ревизира наказателна отговорност, няма по какъв начин да нанесе обвинителен акт и няма по какъв начин вероятно съдът да отсъди неоправдателна присъда и това е работа на система от органи, съобщи Гешев.

Според него, в случай че някоя система не си прави работата, резултатът е неудовлетворителен. Според основния прокурор Наказателният кодекс е стар.

„ Наказателен кодекс е от времето на Тодор Живков и е негодно оръжие за битка с престъпността “, съобщи Гешев.

По време на комисията основният прокурор ясно даде да се разбере, че не може да дава отговор за по този начин наречените „ каузи от публично значение “, тъй като закононарушенията, когато има такива се разкриват от Министерство на вътрешните работи. Гешев регистрира, че за тази година делата за проведена престъпност са спаднали с 40% и то не тъй като тя е изчезнала, а тъй като тези които би трябвало да ги разкриват евентуално не извършват отговорностите си.

„ Все още в България Конституцията не е суспендирана и решенията на Конституционния съд са наложителни, даже и за депутатите “, акцентира още Иван Гешев и напомни, че има разделяне на управляващите.

Крум Зарков и Божидар Божанков пък се наскърбиха, че основният прокурор е донесъл като дарове на депутати 120 тома правна литература. Според тях по този метод Гешев показвал неуважение към тях и желаеха от ръководителя на комисията да им даде благоприятни условия да дават отговор на основния прокурор, когато и в случай че той зададе някакви въпроси.

Главният прокурор регистрира, че единствено след няколко дни когато профилираната прокуратура бъде закрита по този начин наречените СРС-та ще станат противозаконни, което касае сътрудниците ни от евроджъст. Друг проблем той регистрира в това, че едно закононарушение което касае незаконна група и следствие обхващащо няколко града, няма да се знае коя регионална прокуратура да поеме. Той добави още, че огромна част от профилираните съдии ще отидат в Административния съд, където на процедура тежките наказателни каузи няма да могат да продължат и пропадат. Същото е с прокурорите, които изявяват предпочитание да отидат във военна прокуратура.

„ Половината от тези каузи г-жо Каназирева ще отидат в регионалните градове, новите прокурори ще би трябвало да се срещат с материали от над 600 тома, като изключвам квалификацията. Резултатът ще е мъчно и трудно следствие, които ще доведат до недобър краен резултат. Виждам, че проведената престъпност ликува, тъй като от година и половина няма положително взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи, прокуратурата е непрекъснато атакувана. Ние от своя страна ще създадем всичко допустимо да спасим най-малко някаква част от тези над 800 каузи, което зависи от нас “, съобщи Гешев и добави, че следствията ще бъдат връщането на телефонните измамници, отвличания, битова престъпност, които последните месеци бележат още веднъж растеж. „ Имаше взаимоотношение предходните години за битка с опиатите, само че и там нищо не се случва “, съобщи още основният прокурор.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР