Има много теории на конспирацията, които продължават да съществуват дълго

...
Има много теории на конспирацията, които продължават да съществуват дълго
Коментари Харесай

НАСА оставила човек на Луната? Архивиран видеоклип предизвика полемика

Има доста теории на конспирацията, които не престават да съществуват дълго време, само че най-после или изчезват във въздуха, или биват маргинализирани, тъй като прекалено много доказателства сочат тяхната глупост. Има обаче доктрина, която е просто безсмъртна: почитателите й настояват, че човечеството в никакъв случай не е било на Луната, а неотдавна архивно видео накара последователите й да кажат „ Казахме ли ви! “

Вълнението се породи от видео, показващо по какъв начин лунният модул на НАСА се издига от повърхността на Луната, оставяйки след себе си човек оператор на спътника. Това, съгласно теоретиците на конспирацията, потвърждава, че цялото кацане на Луната е било режисирано.

Архивираното видео се появи в края на януари 2024 година в обществената мрежа X (известна преди като Twitter). На него се вижда по какъв начин астронавтите от Аполо 17 изхвърчат от повърхността на Луната на 14 декември 1972 година Коментаторите бяха сюрпризирани, че излитането на галактическия транспортен съд е снимано извън, а не от бордова камера. И това, че кадърът не е неподвижен.

Ето за какво теоретиците на конспирацията показаха изцяло (трябва да се признае) логически въпрос по отношение на „ кой е останал на Луната, с цел да снима това “, предполагайки, че единствено човек-оператор, който е бил на Луната, може да го снима.



Както обяснява изданието Snopes, теоретиците на конспирацията още веднъж бъркат. Заснемането на Луната е осъществено благодарение на система от камери, известна като наземна телевизионна апаратура (GCTA). Тя беше конфигурирана на луноход, паркиран на несъмнено разстояние от лунния модул. Самите камери се управлявали от оператори, ситуирани на Земята.

В прочут смисъл те трябвало да работят на сляпо, защото има закъснение сред момента, в който сигналът е изпратен от оператора на Земята, и когато е получен от устройството на Луната.

Известно е, че „ оператор “ на Земята е бил диспечер на НАСА на име Едуард Фандел, който изяснява в детайли по какъв начин е осъществена интервенцията в изявление от 2000 година

„ Снимката, която виждате, беше направена въобще, без да я виждам. Нямаше гледане и никакво деяние с тази фотография... Всъщност изпратих първата команда три секунди преди началото. И всяка команда беше написана по сюжет и всичко, което правех, беше да гледам часовника си и да адресирам команди “, каза Фандъл.

Видеото на изстрелването на Аполо 17 от Луната направи Фандъл много известен в медиите, давайки му прякора „ Капитан Видео “.

Производството и употребата на GCTA беше доста достижение, включващо научния прогрес в системите за радиопредаване, технологията на камерата и преобразуването на изображения, написа obozrevatel. НАСА подписа контракт с компанията за електроника RCA за основаване на цветна видеосистема, която може да бъде конфигурирана на стойка или роувър и ръководена отдалечено от Земята. GCTA е употребен за първи път на Аполо 15.

Но нито по време на 15-та, нито по време на 16-та задача не беше допустимо да се направи сполучливо видео на излитането на галактическия транспортен съд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР