Има много скривалища, които не са описани в списъка на

...
Има много скривалища, които не са описани в списъка на
Коментари Харесай

Андрей Иванов: Всички жилищни сгради, строени до 1992 г. имат противорадиационно укритие

Има доста скривалища, които не са разказани в листата на използваемите бомбоубежища, оповестен през вчерашния ден. Не е ясно каква е повода. Това съобщи в " Денят стартира " на Българска национална телевизия Андрей Иванов, някогашен шеф на " Гражданска отбрана ".

По думите му класификацията първа и второкласен е вътрешноведомствена. Тя е взаимозависимост в какво положение са оборудванията и какви финансови средства ще се употребяват, с цел да бъдат пригодени системите в тях в съвършен тип.

Иванов посочи, че до 1992 година има нормативен акт, в който се задължават във всички жилищни здания и публични здания да се строят защитни уреди. Във всеки жилищен блок - в комплексите, в панелните блокове има противорадиационно скривалище във всеки един вход. В какво положение са те обаче е различен въпрос, тъй като поддържането им е обвързване на етажната благосъстоятелност. За страдание по-голямата част не са в положително положение, сподели Иванов.
След 1992 година отпада задължението за строителство на такива уреди и става предпочитание на вложителя дали ще направи такова защитно оборудване.

Според някогашния шеф на " Гражданска отбрана " през годините страната не е отделяла съвсем никакви средства за наличните уреди, които са общинска и държавна благосъстоятелност. Целево са отпускани средства в интервалите на войните в Югославия, Кувейт, Ирак, само че средствата са били главно за козметични поправки, за обезпечаване на осветяване, за поддържка на вентилационните системи.

В бомбоубежищата могат да бъдат построени уреди за самостоятелна работа и живот по време на война и по-конкретно за отбрана от поразяващи фактори на нуклеарно оръжие.

Колко време може да се остане там зависи от положението на скривалището, сподели Иванов.
" Може дълъг интервал от време да се живее. Но нормално те са предопределени за малко да се влезе, да се отбрани популацията от поразяващите фактори и по-късно да се излезе и да се води живот на открито ", сподели той.

Иванов изясни, че поддръжката на скривалищата е обвързване на притежателите, а в България може да се разделят на три – страната, общините и частните притежатели. Тяхно обвързване е да поддържат защитните уреди, а контролът е предоставен на службата „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, добави някогашният шеф на " Гражданска отбрана ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР