Има много сили, които не искат да има редовен кабинет.

...
Има много сили, които не искат да има редовен кабинет.
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Има много сили, които не искат да има редовен кабинет

" Има доста сили, които не желаят да има постоянен кабинет. Внезапната плам да се взимат имунитети има за цел да се сплашват политици. Има политически сили, които не желаят влизане в Шенген и еврозоната – " Възраждане " и елементи от БСП. В България е имало една част от бизнеса, показахте и братя Галеви, който е израснал по способи, по които в една европейска стопанска система няма по какъв начин да се вършат пари. Затова нито им харесва Шенген, нито еврозоната ".

Това разяснява в предаването " Тази заран " някогашният министър на финансите Симеон Дянков. Според него акад. Николай Денков и Мария Габриел ще съумеят да работят добре.

" Трудно е и за самите партии. Вътре в тях има неодобрение, а идват и локални избори. Ако се огледа политическата палитра – това е най-стабилната коалиция ", добави той.

" За мен основната фигура не е в кабинета, а е в Народното събрание – това е Христо Иванов. За мен ключът за триумфа на кабинета и какъв брой месеца той ще работи е в Христо Иванов. Този кабинет може да издържи известно време, в случай че покаже триумфи в постигането на Шенген, правосъдна промяна, еврозона и бюджет. По тези теми Христо Иванов, Атанас Славов, Надежда Йорданова, Георги Ганев и Мартин Димитров са главните специалисти. Работата ще е в Народното събрание, а не в държавното управление ", уточни Дянков.

" Удължаването на бюджета не е проблем. Спекулира се, че ще спре заплащането на пенсиите – това не е по този начин, има задоволително пари. Поне до септември нещата ще са естествени. След това би трябвало да има бюджет, а и за идната година ", изясни някогашният финансов министър.

Въпреки това е на мнение, че инфлацията у нас е огромна, като същото важи и за недостига. Също по този начин страната ни в следващи години не покрива критериите за еврозоната.

" Абсолютно невероятно е при 4% недостиг да се влезе в еврозоната. Ако имаше недостатъци в това служебно държавно управление, те бяха при вицепремиера Атанас Пеканов. Не съумя да се оправи с Плана за възобновяване. Трябва да сме под недостиг 3% и с по-ниска инфлация. Това се изпусна по време на предходния постоянен кабинет, когато Асен Василев беше финансов министър. Тази път нека си е научил урока. Смятам, че е ", подчерта Симеон Дянков и посочи, че с персонални диалози и взаимни отстъпки не се влиза в еврозоната.

" В първия кабинет Асен Василев се оправи едва като финансов министър, само че считам, че е израснал доста. Трябва да приказва с хората в Народното събрание. В Министерството на финансите има доста отлични хора. Да работи с тях и да не прави чистки, тъй като това са хората, които ще ни вкарат в еврозоната ", изясни Дянков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР