Има много сериозен интерес към нови ядрени мощности, обсъжда се

...
Има много сериозен интерес към нови ядрени мощности, обсъжда се
Коментари Харесай

Енергийният министър: Има интерес към нови ядрени мощности

" Има доста сериозен интерес към нови нуклеарни мощности, разисква се тематиката, България разполага с висока експертиза в тази посока, тъй че е въпрос на време да се случи ", съобщи енергийният министър Александър Николов пред БНР и косвено уточни, че по-логично е тя да се построи във " към този момент съществуващата централа ", т.е. АЕЦ " Козлодуй ".
Николов разясни, че в Плана за възобновяване не е включено построяването на нова нуклеарна мощ, тъй като той е с сложени рамки за довеждане докрай на плановете от 4 години, а " нова нуклеарна мощ няма по какъв начин да се осъществя в този времеви проект ".
Днес е последният период, съгласно държавното решение от сряда, в който НЕК би трябвало да върне на страната 1 176 660 837 лева (равностойността на 601 617 133 евро), с които бяха платени двата реактора за АЕЦ " Белене ". В момента те стоят на склад на площадката на АЕЦ " Белене ". Както е известно, " Атомстройекспорт " осъди НЕК през 2016 година в арбитражния съд в Женева за поръчаното съоръжение за спрения план на втора атомна централа. В резултат на правосъдното решение НЕК изплати на доставчика на оборудването 601,6 млн. евро.
Тя се води притежател на активите на " Белене " и тя трябваше да заплати поръчаните реактори. Появиха се информации, че евентуално парите от предварително изискания заем страната ще употребява за изкупуване на зърно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР