Има много невежи, които не осъзнават колко сериозна е ситуацията,

...
Има много невежи, които не осъзнават колко сериозна е ситуацията,
Коментари Харесай

Димо Тонев: Недисциплинирани са простите хора

Има доста невежи, които не осъзнават какъв брой сериозна е обстановката, безапелационен е легендата
Редица клубове няма да просъществуват

 Димо Тонев пред Sportal.bg: Крайно време беше волейболът да се върне на волейболистите
Една от огромните митове на родния волейбол Димо Тонев приказва пред „ Тема Спорт “ за обстановката в страната. Бившият централен блокировач разиска протичащото се с пандемията от ковид, както и показа мнението си за измененията във федерацията и проблема към края на Суперлигата.
Г-н Тонев с какво се занимавате в тази изключителна обстановка?

- С нищо изключително. Стоим си вкъщи, на Боровец съм, с цялото семейство, съблюдаваме карантината и разпоредбите и това е. За излизане от тази обстановка би трябвало единствено дисциплинираност, нищо друго.

Българите като цяло не сме от най-дисциплинираните, само че предвид на пандемията дали това се промени в този момент?

- Вижте,

недисциплинирани са простите хора

които не схващат защо става въпрос. Има доста невежи, които не могат да осъзнаят какъв брой сериозна е обстановката и те са недисциплинирани. Хората, които са интелигенти и рационални, съблюдават всичко. Говоря си с другари, нощес с Лъчо Танев в Испания, в Италия имам другари, целият свят съблюдава карантина и обществена раздалеченост. Само това е пътят. Аз съм малко миропомазан, тъй като пребивавам на Боровец, дворът ми е огромен, имам място да изляза. В предходните дни падна доста сняг, тъй че излизам, ровя сняг, движа се, има какво да се прави. За хората, които са в един апартамент в огромните градове и не могат да излязат на никое място, изключително такива с дребни деца, е по-сложно, само че няма по какъв начин. Всеки би трябвало да се преценява. За да мислиш за себе си, първо би трябвало да мислиш за другите. Защото с този вирус всички сме свързани и сме дружно. Няма по какъв начин един да се избави, а различен – не.

В този ред на мисли, вие имате бизнес и хотел. Каква е обстановката при вас поради терзанията на доста други хора, свързани с икономическата рецесия?

- Имам терзания, обикновено е. В момента в Боровец изискванията за ски са по-хубави, в сравнение с бяха зимата. Говорим си с сътрудници, в случай че не беше този вирус, щяхме да работим сигурно до края на април, тъй като в този момент са празници – Цветница, Великден, изискванията за ски са хубави и хората можеха да дойдат и да спортуват. Всички би трябвало да сме обезпокоени. Икономиката е обвързвана – в случай че един има пари да пазари, различен ще създава и по този начин.

Много хора ще останат без работа

Надявам се, че ще отшуми по-скоро, тъй като в бранша, в който съм аз, всички хотелиери, сме затворени. Това значи, че разноските си вървят – ток, газ, вода, а доходи няма. Това ще стартира да се усеща. Ако си имал спестявания, един-два месеца ще издържиш, само че те ще свършат и хората ще изпаднат в икономическа безтегловност.

Катя Дафовска сподели, че още след първия случай с ковид у нас са освободили личния състав. При вас по какъв начин е?

- И аз по този начин направих. Два дни преди да разгласят изключителното състояние извиках счетоводителката си, отворихме документите на хората, разплатихме се и ги освободихме да си вървят. В туризма не знаеш кой влиза като посетител – болен ли е, къде е бил и е доста комплицирано, няма по какъв начин да се работи. Освободихме хората и сезонът завърши рано-рано, макар че имахме още резервации, които анулирахме.

Ще се опитате ли да отворите през лятото, в случай че ситуацията разрешава, с цел да компенсирате част от загубите?

- Не знам дали ще успеем да компенсираме. Трудно ще стане. Но най-малко ще стартираме да покриваме разноските, които имаме. Колкото за спорта, планувам много черни дни в идващите една-две години.

Относно спорта и в частност волейбола се развихриха много полемики в последните дни. Основната тематика в този момент е по какъв начин ще продължи въобще спортът…

- Мисля, че ще е много комплицирано и доста клубове няма да имат въобще опция да просъществуват. Много е рано да се приказва за идващия сезон. Всичко е обвързвано със средства. Ако има пари, състезателите ще желаят да вземат участие. Смятам, че имаме задоволително момчета, с цел да се направи сезон даже с 16 тима, на Изток и Запад, като това ще даде късмет на по-млади да играят и това ще е добре за развиването им. Но какъв брой ще съумеят да образуват бюджет, това не е ясно. Много ще е мъчно, освен за волейбола. Първо би трябвало да се завърти колелото на стопанската система и по-късно да приказваме за спорт. А ние сме доста надалеч, след всички останали браншове от стопанския живот. Спорт би трябвало да има, не може да няма, тъй като хората би трябвало да имат здрава имунна система. Онези, които не спортуват, пък би трябвало да гледат спорт, тъй като

това е психическо разтоварване

от което те имат потребност. Особено след тази карантина сигурно ще имат повече предпочитание да вървят и да се разтоварят. Но по кое време ще стане това, никой не знае.

Като неутрална фигура, какво е мнението ви във връзка със завършека на Суперлигата?

- Аз считам, че от Хебър имат своите учредения, още повече, че са тимът с максимален бюджет. Но в случай че погледнем останалите страни, там има клубове с доста по-големи бюджети, които се съгласиха с прекратяването. Има и други гледни точки – парите, които се получават от министерството на база класиранията, участия в европейските турнири… Ако се слага от страната на Хебър, ги разбирам. Може би трябваше да се изчака още малко с оповестяването на първенец, тъй като, в случай че през юни разрешат доиграване, то тогава можеше да се довърши шампионата, въпреки и без аудитория. От друга страна, на доста състезатели им изтичат лицензите, тъй че беше доста комплицирано. Мисля, че бе малко преждевременно решението от страна на федерацията, само че пък то бе подбудено и от протичащото се в другите страни.


През годините нееднократно сте подлагали на критика предходното управление на федерацията. Вярвате ли, че в този момент в действителност ще настъпи смяна, или ще приказваме единствено за замяна?

- Надявам се, че приказваме за смяна, освен това за положително. Федерацията бе узурпирана от неволейболни хора в продължение на 17 години. Сега

волейболните хора си върнаха федерацията

да се надяваме, че ще са задоволително мъдри и далновидни, че да управляват волейбола в вярната посока.

Имахте ли място и вие в това управление?

- Аз не съм се натискал. Там, където не съм поканен, не вървя. Нямам никакви упоритости, само че не ми е безразлично какво ще става в българския волейбол. Животът ми е минал в този спорт, както и на доста други хора. Не съм единствено аз от тези, които не са поканени, само че това не е толкоз значимо.

Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР