Има много хора, които боледуват втори път от коронавирус и

...
Има много хора, които боледуват втори път от коронавирус и
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Няма траен имунитет след преболедуване от COVID, хората се разболяват отново и по-тежко |

Има доста хора, които боледуват повторно от ковид и то по-тежко. Няма дълготраен имунитет при тази зараза, съобщи по БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната гилдия на Българския лекарски съюз доктор Миндов.

По думите му или ще би трябвало да се имунизираме от време на време, или да боледуваме от време на време. Според него всеки би трябвало да направи избор кое от двете избира.

Д-р Миндов сподели още, че ползата към всевъзможен тип ваксини спада.

" Хората се объркаха и се двоумят, само че персонално аз съм спокоен, че тези с първа доза  " Астра Зенека " си сложиха и втора доза от същата ваксина. Интерес към нея обаче няма от март месец, когато беше краткотрайно спряно слагането ѝ. При другата векторна ваксина на " Янсен " няма такава стигма и има повече искащи да се ваксинират, тъй като е еднодозова ", изясни общопрактикуващият доктор. Той увери, че няма информация от сътрудниците си за тежки нежелани реакции към която и да било ваксина против ковид.

Д-р Миндов уточни, че в Албания има три пъти повече имунизирани, в сравнение с у нас. По думите му би трябвало да се вземат ограничения, с цел да се засилват хората, защото казусът е психически. Той обаче съобщи, че персоналните лекари не могат да бъдат дейна страна в този развой, защото имунизациите са доброволни. Според него ролята на персоналния доктор е по-скоро да поучава пациентите с хронични болести каква ваксина да си слагат и по кое време да се ваксинират преболедувалите.

Той удостовери, че дозите, които се залежават, ще бъдат пренасочени към други балкански страни, защото срокът им на валидност изтича.

Д-р Миндов разяснява и освобождението на проф. Тодор Кантарджиев от поста му на шеф в Националния център по заразни и паразитни заболявания:

" Щом толкоз хора го поддържат, значи има за какво. Явно хората го припознават като водач и като медицински експерт. Такива ходове би трябвало да бъдат по-широко обсъждани. Лично аз считам, че това не е правилен ход. "

Като неизпълнимо от персоналните лекари Миндов дефинира условието те да подадат подробни таблици с данни за преболедувалите пациенти с ковид. Има подадени доклади към институциите, откъдето тази информация може да се извлече правилно, означи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР