Има много хипотези, целящи да обяснят присъствието в развалините на

...
Има много хипотези, целящи да обяснят присъствието в развалините на
Коментари Харесай

Открита е безценна икона от слонова кост в крепостта Русокастрон (СНИМКИ)

Има доста хипотези, целящи да обяснят наличието в руините на античната крепост Русокастрон на неповторима икона, направена от слонова кост (виж снимката). Заслугата за откритието е на екипа археолози от Бургаския исторически музей, управителен от Милен Николов. Иконата е част от триптих и съставлява едно от крилата му, на което са изобразени облиците на Архангел Михаил и на Свети Василий Велики.

Върху противоположната й страна са гравирани два разнообразни кръста – напрестолен и процесиен. Намереният артефакт е скъп – в целия свят са били открити не повече от 15 фрагмента от сходни икони!

Известно е, че икона от слонова кост се основава от майстори особено за императорите на Константинопол

Изработени са от извънредно скъпата и тогава слонова кост и са изпълнявали функционалността на походен олтар.

на него императорът се е молил за триумф по време на завоевателните си походи. Възможно е, някъде към 9 – 10 век, византийски император да е водил несполучлива борба наоколо до крепостта Русокастрон и е бил заставен да се избавя с бягство, изоставайки „ подвелия “ го олтар! Съгласно друга версия, иконата – триптих е била донесена в крепостта като плячка от бойното поле.

Подобни находки могат да се видят в най-големите музеи в света – Лувър, Метрополитен, Британския музей, а в този момент – към този момент и в районния исторически музей в Бургас! Ако имате път натам – отбийте се да се насладите на изящната направа на този неповторим артефакт.

 Открита е скъпа икона от слонова кост в крепостта Русокастрон (СНИМКИ)

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР