“Има много голям проблем със закона - според него ограничителна

...
“Има много голям проблем със закона - според него ограничителна
Коментари Харесай

“Анимус”: Законът не пази жертвите на насилие в интимна връзка

“Има доста огромен проблем със закона - съгласно него ограничаваща заповед могат да получат единствено тези в брак, тези, които имат общо дете или са родственици до 4 степен. Тоест, в случай че са в интимна връзка, законът не пази жертвите, не може да се издаде ограничаваща заповед ”, Това изясни в “Кой приказва ” по Дарик радио Катя Кръстанова от фондация " Анимус ".

Тя даде образец с актрисата Диана Димитрова, която “също попада в този проблем и отново нямаше да получи ограничаваща заповед ”.

Кръстанова заяви, че след убийството на Кристина има сериозен напор на търсещи помощ. “Нямаме даже опция да отделим задоволително време да мислим за този случай, защото би трябвало да оказваме помощ на други хора… Жена се обади и сподели, че има безусловно същата обстановка като на Кристина и някой би трябвало да ѝ помогне…. На седмица имаме до 20 нови поръчки, това е единствено за домашно принуждение, като ние работим и със полово принуждение, и с трафик на хора ”, добави Кръстанова.

По отношение на случая с Кристина и въпроса за какво жертвата не е алармирала институциите, тя напомни: “Тя няма право на ограничаваща заповед. Била е дебнена и следена, което няма по какъв начин да бъде потвърдено. В този случай имаме човек с две условни присъди за същите неща, който е на независимост, и тя няма по какъв начин да има вяра на институциите ”.

Кръстанова напомни, че Надежда Йорданова предложи промени в закона и ги вкара в НСна 24 ноември 2022 година, само че “трябваше рекордните 7 комисии да го прегледат и до момента в който го прегледат, Народното събрание завърши работа ”.

Най-абсурдните причини да не бъдат признати измененията, са “всички нелепости, свързани с “джендър идеологията ” и това, че беше дискутирана Истанбулската спогодба. Която в действителност е обвързвана с доста строги условия към страната във връзка с отбраната ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР