Има места, пропити с история, върхове, превърнали се в легенда,

...
Има места, пропити с история, върхове, превърнали се в легенда,
Коментари Харесай

Националното честване на Шипченската епопея ще се проведе в периода 16 - 25 август

Има места, пропити с история, върхове, трансформирали се в легенда, и подвизи, останали в националната памет, с цел да пребъде народът ни през вековете!

През 2023 година хиляди българи още веднъж ще се съберат „ точно на планината, що небето синьо крепи с рамената “, с цел да се преклонят пред Паметника на свободата.

Националното честване на Шипченската епопея ще се организира в интервала 16-25 август. С богата стратегия и начинания за дребни и огромни ще почетем 146-годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме 140-годишнината от написването на одата „ Опълченците на Шипка “.

Тържествата ще стартират още на 17 август в Габрово с показване на изложбата „ Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната съветско - турска война “. Нейното публично разкриване ще е от 17:30 часа в ХГ „ Христо Цокев.

Ден по-късно, на 18 август, деца и младежи ще се впуснат в съревнование по нанагорнище на стълбите към Паметника на свободата. Над 100 ще са участниците в конкуренцията, която е годишна част от честванията. По традиция, след награждаването е ред на открития урок по история, като тази година младежите ще се срещнат с екипа на „ Българска история “, с цел да научат любопитна информация освен за историческите монументи, само че и за събитията, свързани с тях.

Отново в петъчния 18 август ще се организира и най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея - тържествената заря – инспекция, която ще стартира в 20:40 часа на площад „ Възраждане “.

В съботния 19 август, феновете на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата. Началните точки са м. Узана, Соколски манастир и гр. Шипка. Походите, инициирани от Ротари, ще ви отведат напряко на славния връх, където ще ви чака и Националната гвардейска част. Церемонията по поднасяне на венци и цветя е начален час 11.00, а минути по-късно на Паметника на свободата ще бъде открита изложбата на Национален природонаучен музей „ Шипка - Бузлуджа “ „ Полет към свободата “.

Програмата продължава в 12.00 часа с едно от най-очакваните събития- възстановка на боевете от Национално Дружество " Традиция ", които през тази година ще показват две живи картини - борбата при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „ Опълченците на Шипка “.

На славния връх ще дойде и акцията „ Бъди боец “. Сухопътните войски и Съвместното командване на специфичните интервенции ще показват въоръжение, информационни средства, парашутно съоръжение, алпийско съоръжение и автомобилна техника.

В дните до 25 август ви чакат още показване на книги на историческа тема, изложения, събития за най-малките и за цялото семейство.

Организиран превоз от Габрово на 19 август.

- За туристическите походи:

07:15 ч. пл.Възраждане - Соколски манастир 3,00 лева

07:00 ч. пл.Възраждане - м.Узана 5,00 лева

- За тържествата

9:00 ч. пл. Възраждане - връх Шипка 3,00 лева

14:00 ч. от връх Шипка - пл. Възраждане 3.00 лева

*Организаторите си резервират правото на промени в програмата.

Национално честване Шипченска епопея се организира под патронажа на Президента на Република България и се провежда от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “ – Габрово, ХГ „ Христо Цокев “, Държавен списък – Габрово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР