Има малко по-големи върхове за любителя на уискито от това

...
Има малко по-големи върхове за любителя на уискито от това
Коментари Харесай

Прераждането на уискито Port Ellen

Има малко по-големи върхове за фена на уискито от това да дохвъри до Айла в явен ден и да огледа надолу към скалистия бряг, посипан с варосани дестилерии, маркирани с техните имена с огромни черни букви: Ардбег, Лагавулин, Лафройг, Порт Елън. Това е панорама, която не може да се е трансформирала доста от близо 100 години, само че от този месец ще наподобява малко по-различно – тъй като Порт Елън, който мълчи от 1983 година, в този момент е възкресен.

Порт Ellen е може би най-почитаната от всички „ призрачни дестилерии “, термин, употребен за разказване на кохортата от производители, затворили през 80-те и 90-те години на предишния век заради спад на пазара. Неговите остарели (и бързо намаляващи) ресурси в този момент са доста търсени от колекционерите на уиски. Най-евтината бутилка Port Ellen през днешния ден върви за към 850 английски лири, нараствайки до 10 или даже 100 пъти спрямо най-редките му издания.

Основана на крайбрежията на Islay през 1825 година, Port Ellen е забележителна за няколко промишлености “ firsts ”, включ...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР