Има мъжки коли, има женски коли, има семейни, има такива,

...
Има мъжки коли, има женски коли, има семейни, има такива,
Коментари Харесай

Има мъжки коли, има женски коли. Има и Kia Sportage

Има мъжки коли, има женски коли, има фамилни, има такива, които крещят “КРИЗА НА СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ ”. Има и Kia Sportage. Най-добрата Kia. Не го споделям аз, а продажбите. Sportage е кола за всички - за дамите, за мъжете, за фамилните, за сингъл хората, за почитателите на Надал - рядко има толкоз добра композиция сред размер, външен тип и дух на един автомобил.

5-тото потомство Sportage е в ръцете ни и считаме да забележим какво може. 



Преди да ви опишем измененията във външния тип и в интериора, бихме желали да споделим няколко усещания. Защото когато се запознаете с нов човек и ви питат “Как е? ”, вие рядко казвате “Висока, с едри зъби и леко раздалечени очи ”, което сред другoто важи и за новия Sportage. По-скоро бихте дали отговор - симпатична жена или мъж, с възприятие за комизъм и бърза мисъл. Затова ще използваме същия метод, с цел да ви срещнем с 5-тата Kia Sportage. 

 Това е много интелигентна Kia, която, с изключение на нормалните (вече) системи за сигурност, ще ви подсети при слизане и някои доста потребни неща - да вземем за пример, че сте си не запомнили телефона си върху безжичното зареждане или сте оставили нещо на седалката до вас. Но може би най-полезното увещание е, когато сте се наредили на опашката на светофара и решите да си погледнете телефона - колата ви алармира, че сътрудника пред вас е тръгнал и е време да вдигнете взор и да дадете газ.  

Друго в графата “умно и потребно ”, което познаваме от другите модели на Kia, са камерите, които пресъздават картина в централния екран, когато включите мигач - така че да сте сигурни, че до момента в който завивате в една или друга посока, няма да забършете велосипедист или моторист. 

И накрая завършвам тази глава с ръководството, което се намира под централния екран. Там има една лента със сензорни бутони, които или са контролите за климатика, или - тук идва най-хитрата част - ако натиснете една стрелка, превключвате режима им, тъй че те се трансформират в датчици за достъп до настройките за инфотейнмънт. 

В двата си края тази лента приключва с кръгли копчета вид “врътки ” - едното за водача и друго за спътника му. Така от едно и също копче усилвате климатика и музиката в колата. 



Но въпреки всичко каква е тази кола? 

Доказателството за смелата ни теза, че Sportage е автомобил за съвсем всеки, е богатият избор от мотори. Освен класически бензинов мотор (150 к.с.), има още “мек хибрид ” (бензин 150 к.с. и 180 к.с.), дизел Mild Hybrid (136 к.с.), хибрид (230 к.с.)  и плъг-ин хибрид (265 к.с.).



Моделът, който ние тестваме, е бензинов mild-hybrid 1,6T HPE MHEV 4WD Aut/ 180 к.с. GT line. Базовите бензинови и дизелови мотори са с ръчна скоростна кутия и предно предаване. Ако желаете автоматик, отивате при микрохибридите (скоростната кутия е 7DCT). Ако обаче държите и на задвижването на всички колела - четете деликатно какво пишем, тъй като преди малко избрахте автомобила, който ние тестваме. Или вид 2 - дизеловият мек хибрид, който е 136 конски сили и може да се поръча с един от двата типа задвижване. Можете да разгледате всички 11 варианти.

Не знам вие какво гледате първо, като влезете в един нов автомобил, само че аз обръщам внимание на две неща: волан и скоростен лост. В последна сметка те и педалите са вашата връзка с колата. 

Може би доста скоро нещата ще се трансформират и измежду първите ви маркери за тест на нова кола ще са гласовите команди. Засега обаче дръжте крепко кормилото. 

 Една от огромните изненади в този автомобил беше оборотът на кормилото, който безусловно е като гиманстичка, която си качва краката на главата. На него има същински физически бутони, от които сменяте станциите, контролирате звука на музиката и се разхождате из менюто на колата за разход на гориво и друга сервизна информация. 

В Sportage скоростният лост е кръгло копче, каквото е допустимо да сте виждали при Land Rover. Намирам го за симпатично решение. Вдясно от него има бутони за отопление/обдухване на седалките и на кормилото. Респект за дизайнерското решение, тъй като неотдавна, в една кола, ми се случи да диря отоплението на седалките в таблета, където е цялото меню - простудих се, до момента в който се оправя.

Ако желаете да карате бързо и нападателно, избирайте режима sport. Нали не ви е минавало през мозъка, че кола с името Sportage, няма да има какво да предложи там. Воланът се втвърдява, окачването се стяга и ръководството става по-директно. За градско каране обаче ми се видя леко изтощителен и гръмък.



В естествен режим окачването е удобно за каране, елементарно минавате дупки и павета. В завоите колата стои добре, поради височината си. Може би аз персонално бих избрала plug-in hybrid версията, само че въпреки всичко желая да обърна внимание на удоволствието от ръководството на бензинова кола, което в последните години, около взрива на дизела, позабравихме. 

Третият режим на шофиране е еко и би трябвало да си призная, че в никакъв случай не ме е изкушавал да го опитвам. 

 Има и още нещо бързо в KIA Sportage - пригответе се да се смеете, тъй като става дума за щората, която покрива панорамния покрив. Гарантирано - това е на-бързата щора в автомобил. С едно натискане на копчето и тя към този момент е покрила цялото пространство над главата ви. Ако има съревнование в тази категория, KIA Sportage безапелационно го печели.

По продажби у нас KIA Sportage попада в топ 10 на новите коли за 2021 година. С този модел определено предвиждаме още по-добро показване за 2022. 

В случай че сте гледали рекламата на Sportage, сигурно сте забелязали оня зелен цвят, който завоюва сърцето ми още от пръв взор. Въпреки че тествам черен модел, считам, че бъдещето е на цветните коли - по този начин или другояче в България след една седмица каране всички стават черни. 

Моделът, който тествам, е на цената от 80 450 лв. с Данък добавена стойност и е по средата в ценовата листа. Най-базовите осъществявания стартират от 49 900 лв., а таванът е моделът, който доскоро великодушно си избрах (PLUG-IN HYBRID 1,6T), и е 95 460 лв.. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР