Има любители на криптовалути, които се кълнат в биткойна, а

...
Има любители на криптовалути, които се кълнат в биткойна, а
Коментари Харесай

Приложението, което прави от златото отново средство за разплащане

Има фенове на криптовалути, които се " кълнат " в биткойна, а има и " златни буболечки ", или хора които изповядват концепцията, че златото е " висшият " актив. И последните, най-вероятно, ще са щастливи да приветстват най-новия стартъп, който цели да върне златото като разплащателно средство.

С отпадането на златния стандарт и въвеждането на хартиените пари се покачиха апокалиптичните финансови сюжети на доста видни специалисти. Централните банки по света печатат колкото средства си желаят, а международният дълг пораства ли, пораства. И какъв е единственият метод за справяне с рекордната задлъжнялост? Инфлация...

Казано с други думи - обезценяване на спестяванията на хората. А това ще ги направи по-бедни... Много по-бедни!

Има несъмнено някои активи, които се одобряват, че могат да защитят спестителите от бъдеща инфлация. И един от тях е златото.

За страдание, то си има своите дефекти... Поне досега! Сред тях са - скъпото му поддържане и предпазване, сложната му делимост на по-малки съставни елементи, сложна преносимост и така нататък Всичко това възпрепятстваше златото да се трансформира в комфортна форма за разплащане, както е било да вземем за пример 550 години преди Христос в Древна Гърция.

И точно с цел да бъдат решени част от тези проблеми и да се трансформира златото още веднъж в разплащателно средство, се появи стартъпът Glint.

С него хората към този момент ще могат да държат своите спестявания в злато, като в това време ще могат да вършат ежедневните си покупки в злато (включително да си купят и кафе). И най-голямото преимущество на това, съгласно основателите на приложението, е отбрана от инфлация и амортизация на парите, в свят на търговски войни и нападателни централни банки.

Най-просто казано, приложението дава опция на потребителите да купуват дребни елементи от физически бар злато и по-късно да го употребяват за разплащане по електронен път. Това става с помощта на многовалутна дебитна карта Mastercard Inc.

" Ние представяме още веднъж златото като пари. Само че цифровизирани пари ", разясняват Бен Дейвис и Джейсън Козенс, двамата създатели на Glint. " Златото е било в миналото пари и ще бъде пари още веднъж, с помощта на това приложение ", предвиждат още те.

Благодарение на приложението, никакви монети не би трябвало да бъдат обменяни. Потребителите просто купуват колкото злато преценяват - да вземем за пример 2 грама и след това употребяват това злато, с цел да се разплащат и да вършат своите покупки.

Най-хубавото е, че златото е обезпечено, че се има физически, с гаранции от одиторската компания KPMG, като се съхранява в сигурни трезори в Швейцария. То е изцяло застраховано, тъй че потребителите няма от какво да се тормозят.

Новото приложение оказва помощ на хората да икономисват в злато, предпазвайки се от инфлация, като в това време имат цялостната опция да се разпореждат със своите спестявания и да вършат нужните им покупки.

Приложението Glint е контролирана от финансовата комисия Financial Conduct Authority (най-високо равнище на финансова отбрана и регулация), като това, което печели е комисиона от 0.5% при покупката на злато от потребителите и още 0.5% при осъществяване на покупки с това злато.

Средния баланс на потребителите в приложението е 45 грама злато, което се равнява на 1 831 $ по настоящите цени на златото.

До момента Glint е набрало над 7.5 милиона паунда от частни и самостоятелни вложители. Компанията се надява да набере още 15 милиона паунда в първото си главно покачване на капитала. Сред вложителите в приложението са токийската фондова борса. До момента, приложението им 91 60 дейни потребителя.

До огромна степен приложението наследява огромния интерес към криптовалутите. " Наистина сме щастливи, че криптовалутите провокираха подобен огромен интерес измежду потребителите, което сподели потребността от самостоятелна форма на пари. Сега минимум хората са щастливи да обмислят различна форма на държавните пари ", счита още Козенс.

" Криптовалутите обаче са основани от хора и се ръководят от хора... всеки вид пари, при които има човешки фактор, са отворени към корупция... златото въпреки това е основано от звездите. Не може да се фалшифицира, не може да се подменя ", счита още специалистът.

Идеята не е толкоз да се печели от повишаването в цената на златото, а по-скоро потребителите да имат отбрана против инфлацията и хартиените пари, разясняват двамата основатели на приложението.

Разбира се златото също е изправени пред свои лични провокации. Някои от тях включват повишаващите се лихви и поскъпващия щатски $, спадът на потреблението на злато в Индия и други

От началото на годината, фючърсите на златото са изгубили близо 5% от цената си. През миналата година, благородният метал нарастна с над 13%, както и с близо 9% през 2016-та година. Фючърсите на златото се понижаваха и през предходните три години, само че след 12-годишна печеливша серия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР