Има ли виновни - да се уволняват и да се

...
Има ли виновни - да се уволняват и да се
Коментари Харесай

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

" Има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно, безкомпромисно . ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание откакто от прокуратурата оповестиха, че 30% от тестваните къщи за посетители би трябвало да връщат напълно европейските дотации по ПРСР в предходния програмен интервал 2007 - 2013 година

" Много от къщите, несъмнено, се употребяват по предопределение, само че за жалост, постоянно се намира някой, който да опорочи Програмата и по тази причина към днешната дата ние новата Програма не я отваряме. Проверяват се всички къщи ", сподели Борисов .

" Аз нито съм ходил в жилища, нито в къщи за посетители, нито има по какъв начин да знам. Плащаме, и то положителни заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да открият или към този момент да са завършили конфискацията. Безкомпромисно ", сподели Борисов, на което земеделският министър отговори: " Разбрано ".
 От 30% от тестваните къщи търсят цялостно възобновяване на средствата
От 30% от тестваните къщи търсят цялостно възобновяване на средствата

Порожанов не виждал директна заплаха от загуба на евросредства

Целта на програмата е да подкрепя туризма и доста от къщите се употребяват по предопределение , съобщи Борисов пред министрите.

По думите му се ревизират всички къщи. " Разпоредил съм и бизнес-плановете да им ревизират, тъй като по бизнес-план те би трябвало да имат избран брой нощувки, дали са спазени или не " , добави министър председателят Борисов.

По думите на министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов осведоми, че в остарелия Програмен интервал 2007-2013 година са направени 746 къщи за посетители . Туристическите постройки са в обитаеми места, избрани в ПРСР , отвън националните курорти .
 Проверяват и строителите на къщите за посетители
Проверяват и строителите на къщите за посетители

Целта е да се откри дали евросредствата са употребявани не по предопределение

Проверени са над 110 къщи за посетители - 18 % от къщите за посетители. Наложени са наказания за над 10 милиона лв. за възобновяване, като над 9 милиона са за цялостно възобновяване на дотацията за над 32 къщи . Останалите са финансови корекции за ненапълно осъществяване на бизнес-плана. В отговор на думите на земеделския министър министър председателят изиска Порожанов да показа на министрите: " всичко, което вършим с Министерство на вътрешните работи и с Прокуратурата по по този начин известните къщи за посетители ".

С признателност към премиера, земеделският министър разгласи броя на издигнатите къщи за посетители сред 2007-2013 година в обитаеми места отвън по-големите курорти.

" Основният проблем на къщите за посетители е потреблението по предопределение на част от тях . Това е тематика, която ние имаме с Комисията от много време - още от 2016 година. Още тогава се появи първият абсурден случай на учител от Пловдивския университет, който си имаше къща за посетители в региона и по време на задачата на Комисията се откри, че действително не се използваше по предопределение ", сподели Порожанов.
 Дикме за къщите за посетители: Не е отговорен този, който е ял баницата
Дикме за къщите за посетители: Не е отговорен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие съгласно някогашния министър

Оттогава са засилени инспекциите на Фонд " Земеделие ". Инспекциите демонстрират, че от минималния 1 % риск при нас има 5% риск от неизползване по предопределени е.

По думите на Порожанов още през 2016 година адресите на всички къщи за посетители били оповестени на страницата на Фонд " Земеделие ", на Разплащателната организация.

" Проблемът несъмнено е, че има недобросъвестни бенефициенти. Да, те са направени, те са изпълнени според плановете и условията, в съответни случаи, където има зони " Натура ", там откакто има решение на общината за градеж - това значи попада в урбанизираната територия и няма проблем за строителството " сподели Порожанов.

От Разплащателна организация в този момент стартират инспекция за всички къщи за посетители, без значение от това дали е изминал или не мониторинговия интервал. Там, където се откри, че не е изпълнен бизнес-плана, не са употребявани по предопределение, още веднъж ще се пристъпи към предявяване на сумата за възобновяване, сподели Порожанов.
 Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за посетители
Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за посетители

Освен това ще се ревизират и къщите, които са издигнати в неразрешени територии

Той посочи, че допустимата дотация е до 200 хиляди евро на къща за посетители, която е била употребена . В инспекцията са включени Министерството на вътрешните работи и други служби, Национална агенция за приходите, добави Порожанов и още веднъж благодари на премиера.

Борисов посочи, че програмата е била замислена в помощ на туризма да се изградят бази отвън огромните курорти - за селския, набожен, състезателен туризъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР