Има ли риск за енергийната сигурност в България коментираха в

...
Има ли риск за енергийната сигурност в България коментираха в
Коментари Харесай

Хиновски: Газпром е пред фалит. „Топлофикация София ще изпитва много сериозни трудности

Има ли риск за енергийната сигурност в България разясниха в студиото на " Твоят ден " Васка Бакларова, ръководител на Съюза за стопанска самодейност и енергийният специалист Иван Хиновски.

Според Хиновски „ Газпром ” е пред банкрут, тъй като изнася огромни количества газ към Китай на доста ниски цени.
„ Топлинната сила съставлява сериозен проблем за България от позиция на повишаването на природния газ. „ Топлофикация София " ще изпитва доста съществени компликации. Тя не направи никакви старания да диверсифицира потреблението на други горива, с изключение на природен газ. Цената, която КЕВР дефинира и прогнозата за ноември – намаляване с към 4%, приказва, че до Нова година не чакаме промени. Всички газови складове в Европа са цялостни. Това е главният фактор за спадането на цената ”, посочи той. И разясни, че все пак не предвижда скок в цената на топлото от 1 януари.

„ Ситуацията, в която Европа се намира, е много усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното държавно управление. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще създадат всичко допустимо да предадат на новото държавно управление нужната информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е обезпечено до края на декември. Временното държавно управление съумя да удължи периода, в който бизнесът ще бъде обезщетен. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, в случай че обезщетенията не продължат ”, изясни Бакларова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР