Има ли решение за един от хроничните проблеми на София

...
Има ли решение за един от хроничните проблеми на София
Коментари Харесай

Детска градина и ясла за всяко софиянче, обещават кандидатите за кмет, но как ще стане

Има ли решение за един от хроничните проблеми на София – дефицита тук-там в яслите и детските градини? В стратегиите си претендентите за кмет Борис Бонев от " Спаси София ", Борислав Игнатов от " Демократична България ", самостоятелната Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия и други партии, и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ дават съществени обещания за дефинитивно справяне с казуса. " Дневник " показва концепциите им в реда, по който те оповестиха стратегиите си пред софиянци.

Борис Бонев: Детските заведения да се строят допустимо най-близо до дома

Борис Бонев ще строи нови ясли и детски градини първо там, където изобщо липсват – в кварталите " Манастирски ливади-изток ", " Витоша " и в Студентски град. За останалите региони той ще разпореди разбор на потребностите.

Концепцията му е детските заведения да се строят допустимо най-близо до дома, с цел да отпадне потребността от превоз. Бонев си слага " дълготрайната цел всички жители да живеят в пешеходна непосредственост до детска градина и учебно заведение ". Като краен период за осъществяването й показва " до няколко години ".

Арх. Игнатов: Ваучери за родителите, неполучили достъп до детско заведение

Арх. Борислав Игнатов е пресметнал, че в София 5700 деца от 2 до 5-годишна възраст годишно остават без достъп до " ранна детска грижа ", както той систематизирано посочва в програмата си детските заведения и предучилищното обучение. Той се ангажира в границите на мандата да я обезпечи за всяко софийско дете.

Ако стане кмет, ще предизвиква строителните бизнесмени да построяват " просветителна инфраструктура като форма на обществена отговорност ". В предизборни срещи Игнатов доизясни тази концепция - в плановете за нови здания, в това число за офиси и бизнес, партерният етаж и част от околното пространство да се аранжират за детска градина или ясла.

Той стимулира концепцията си, че по този начин ще се запазят зелени площи в жилищните комплекси, вместо да се застрояват, както и с опцията работното място на родителя да е по-близо до забавачката на детето му.

Ваучери за родителите, декларирали, само че не получили достъп до детско заведение, планува като отплата Игнатов. Те ще са целеви – с тях ще се заплаща включването на детето в частни детски градини, които ще бъдат под контрола на общината. " Това ще е краткотрайна мярка, до момента в който се обезпечат места за всички деца в общинските заведения ", прецизира в програмата си.

Той натъртва на ограничения за увеличение на чиновниците в детските заведения с 30-40%. Целта му е съотношението деца-персонал да е 5:1 за деца до 3 години и 10:1 за децата до 6 години, както било в развития свят.

Игнатов ще притегля качествени фрагменти освен с повишение на заплатите при добра работа, само че и с даване на гратис общинско жилище и карта за градския превоз, ваучери за храна и в допълнение здравно обезпечаване.

Стимули за раждане до трето дете планува Манолова

Мая Манолова афишира, че в този момент 6000 деца остават отвън системата на яслите и детските градини. Тя също си е сложила амбициозната цел да обезпечи места за всички деца в София. Определила си е 4-годишен период за осъществяване, само че не дава детайлности по какъв начин ще стане това.

Манолова единствена от претендентите за кмет планува и тласъци за раждане на първо, второ и трето дете, без да прецизира в какъв тип и размер ще са те.

Фандъкова построила 100 нови детски градини, дава обещание още 50

Ако получи нов мандат, Йорданка Фандъкова се ангажира да построи 50 нови култивиран и яслени групи. Приоритетът ще е в кварталите, в които живеят доста млади фамилии - " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ", " Манастирски ливади-запад ", " Манастирски ливади-изток ", Студентски град и вилна зона " Симеоново ".

В програмата си тя регистрира, че през 10-годишното й кметуване са издигнати 100 нови здания на детски градини. " Осигурихме над 17 000 нови места за децата ", декларира тя.

Фандъкова дава обещание да строи нови детски заведения и в кварталите към третия лъч на метрото - " Красно село ", " Овча купел ", Горна баня, " Слатина ", " Сухата река " и " Левски ".

В програмата й са посочени и региони, в които има дефицит тук-там, и там също ще строи детски градини и " нови яслени групи ". В тази рубрика са изредени регионите " Люлин ", " Искър ", " Триадица ", " Красна поляна ", кв. " Света Троица ", селата Мировяне и Владая.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (234)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР