Има ли решение на ОС на Община Пловдив, с което

...
Има ли решение на ОС на Община Пловдив, с което
Коментари Харесай

АБВ: Колко пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата?

Има ли решение на Оценка за съвместимост на Община Пловдив, с което малко и ясно се утвърждава цялостната стратегия, бюджета и проекта, по който ще се осъществя номинацията на града за Европейска столица на културата? Това попита по време на конференция ръководителят на Гражданския съвет към Политическа партия АБВ проф. Любомир Халачев.

„ Ние не разбрахме, с изключение на тази тридесет метрова кула, която ще бъде демонтирана след няколко дни, какво ще остане като принос за инфраструктурата на Пловдив? Много се обясняваше, че номинацията на града за Европейска столица на културата е мотив той да бъде развъртян. Цялата културна стратегия е ориентирана към откритите пространства. Личи си, че е наблегнато над приобщаването на околната среда към този културен празник, само че на нас малко ни липсват събитията, които са ситуирани в зали, в читалища и така нататък Никъде не можахме да намерим отговор на един доста значителен въпрос, какъв брой коства подготовката и провеждането на Пловдив ЕСК – 2019? Колко от тази сума ще бъде отделена за построяването на устойчиви инфраструктурни планове за града и кои поименно са тези планове? Чухме и че някой от тези планове няма да бъдат осъществени. Затова питаме кои са те, за какво няма да бъдат осъществени и какво ще стане със средствата, които авансово са заделени за тази активност “, уточни още проф. Халачев.

По думите му АБВ има съответни оферти за допълнения към културната стратегия на Пловдив. Той напомни, че града е бил обичаен хазаин на състезания като „ Златен ритон “ и „ Златна ракла “ (закрит през 2009 г.), които могат да бъдат включени в програмата на града, както и че тази година се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков, чието международно прието творчество може да бъде показано по време на събитието, да вземем за пример посредством театрална режисура.

От АБВ показаха с съответни образци редица планове, свързани с номинацията на Пловдив за ЕСК, които или се бавят, или няма да бъдат осъществени, макар в началото декларираните планове и обстоятелството, че страната е отпуснала към 20 милиона лв. за реализирането им.

„ Тази сума е дадена в границите на три години. За кино „ Космос “ първият милион е даден през 2017 година, а вторият през 2018 години. Знаем обаче, че там нищо не се случва. С 3,5 милиона лв. е финансирана и изложба „ Гладстон “, чийто градеж също се бави. Предвидени са и пари за уголемение на Градската художествена изложба, а 7,5 милиона лв. са дадени за площад „ Централен “. Както виждаме обаче нищо от това не е налично все още и надали ще бъде функционално до края на 2019 година. Затова още веднъж повтаряме въпроса, какъв брой ще коства това на пловдивчани? Как ще бъде усвоено във времето? И в действителност ще бъде ли основана трайна културна инфраструктура, която да остане в завещание от номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата? “, попита координаторът на Политическа партия АБВ за гр. Пловдив юрист Георги Илчев.

Коментар по тематиката направи и ръководителят на Алтернатива за българско възобновление Румен Петков. Според него решението церемонията по откриването на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 година да бъде навън е недалновидно, поради зимния сезон, в който се намираме.

„ Когато тръгваш да правиш нещо такова навън, ти поемаш ангажимент „ да поканиш “ и облаците и неприятното време. Датата беше избрана авансово, което значи, че от кмета на Пловдив зависи, кое ще бъде мястото определено за церемонията по откриването на събитието. Аз си мисля, че да поканиш хората на площада навън през януари месец не е положително решение. Даже освен това, да рискуваш да поканиш хората тогава, когато е по-очакванода е студено и да вали дъжд или сняг е безумство. Има няколко благоприятни условия това мероприятие да се организира на закрито в Пловдив. Това решение е засегнатост за тези, които ще вземат участие в програмата, само че е засегнатост и за феновете. Да изкараш тези хора да треперят от мраз през месец януари, единствено тъй като нямаш ум да се сетиш, че в града има няколко пространства, които събират по към 5 000 души, да ги изкараш единствено поради презумпцията, че може да събереш 50 000 навън – не знам какво е това “, уточни той.

„ Още преди година алармирахме, че в Пловдив нищо не се прави по отношение на подготовката на града за Европейска столица на културата. За този интервал държавното управление, народните представители от района и преди всичко общината не направиха нищо “, съобщи в умозаключение Румен Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР