Има ли разпоредба, която да задължава някого да НЕ шофира

...
Има ли разпоредба, която да задължава някого да НЕ шофира
Коментари Харесай

КАТ отговаря: Имат ли право шофьорите да карат с под 50 км/ч на магистралата?

Има ли наредба, която да задължава някого да НЕ кара със скорост под 50км/ч? Този въпрос сътвори огромна полемика в обществените мрежи.

Оказва се, че има отговор от КАТ (макар и непълен) по проблема. Запитванете е направено от страницата " Аз на пътя - научи ме да карам ".

Администраторът на страницата дава изясненост и по образец, който неотдавна е бил дискутиран:
Искам да направя един пост обвързван с " минималната скорост ", за която неведнъж се водят разногласия.

Макар и да са взели единствено част от въпросите ми, които зададох (и съм дозадал нови въпроси, още по-ясни от предишните), съгласно КАТ, няма наредба в ЗДВП, която да задължава някого да НЕ кара със скорост под 50км/ч, като се изключи градивна оптималната скорост и при щета.

Бях дал образец на няколко индивида тук, които интензивно ме псуваха и обиждаха, какво вършим с камион, който е претрупан на оптималното си тегло (говорим за влекач с полуремарке и оптимално да е 40 тона), спрял е на Круиза на Тракия посока София и след това се постанова да тръгне нагоре. Камионът е с най-малкия мотор, на открито е горещина, климатикът думка на макс. И там по това огромно изкачване - просто не може да вдигне повече от 49км/ч. Но преди този момент е карал с 60, тъй като е имал инерция и е можел да поддържа скорост.

И въпросът ми беше - би трябвало ли да слезе от автомагистралата при такива условия и щом не може сега да развие тези 50км/ч, за които се говореше, че са минимална скорост, по какъв начин в тази ситуация камионът да премине през автомагистралата, като там няма къде да слезе към този момент и няма по какъв начин да развие по-голяма скорост до момента в който не мине тунела горе.

Според тях - нямало право да се движи. За благополучие - не е по този начин. Има право да се движи, тъй като нито е дефектирал, нито градивната му оптималната скорост е под 50км/ч. В Германия, да вземем за пример, в закона ясно написа, че на автомагистралата има минимална скорост, която е 60км/ч на РАВНО! Тоест, помислено е за тежкотоварната техника, която по огромните баири може да не може да вдигне 60км/ч, само че на равно може. Но, въпреки всичко Германия, нали...

Тоест, в случай че транспортното ви средство може да развие градивно над 50км/ч и нямате щета, която да не ви разрешава да се движите с над 50км/ч, имате право да се движите и със скорост по-ниска от 50км/ч, при изискване, че имате причина за това. Като причина дадена за това - няма. Просто има член 22, алинея 1, която споделя, че не би трябвало да се движите прекомерно постепенно без причина. Причините могат да са от - натоварено транспортно средство, през възприятие за сигурност и каквото се сетите. Разбира се, член 22 е доста комфортна опция да се пояснява всичко кой както желае и все водачът да е отговорен.

По-долу в приложения документ КАТ са дали своя отговор:

  Все отново доста водачи не съгласиха с тълкуването, а други показаха, че това не е вярно изобщо.  " Те са ти дали отговор каквото и ние знаем в общи линии. Ама и ладите развиват най-малко 80-90. Всичко по-ниско следва да влиза в члена за предпоставките за ПТП, за каквито в БГстан не се глоби. Аз съм карал и с 25-30 км/ч по Тракия в един сняг, дето пък нито един снегорин не беше излезнал да чисти…Но в този момент през лятото, не разбирам какви са тия коли, дето най-малко 100 не могат да вдигнат. Да накараш лятно време ТИР да те изпреварва, дето се движи с 90-95 - за мен би трябвало да ти светне лампа някъде, че нещо не ти е мястото на автомагистралата. И в случай че на теб не ти светва, на КАТ би трябвало да им светне. ", изяснява Момчил М.  " Много вярно са дали отговор, в случай че не можеш да развиваш повече от 50 нямаш работа на автомагистралата. А в случай че транспортното средство няма мощ да се движи по-бързо, само че градивната скорост надвишава 50те, то тогава си джиткаш в дясната лента. Нищо комплицирано няма в цялата работа. Въпросът на мен ми е, за какво стопираме до 0 в двете ленти като няма никаква забележима причина, и след 1 км отново се движим обикновено? И това се случва в няколко разнообразни сектора на автомагистралата. ", пита Васил С.  " Вие като си четете изявлението, не намирате ли постановката да се качиш на автомагистралата с 50 за слабоумна? Както и постановката да управляваш неизправно мпс по нея за ок. ", разяснява Ивайло Т.     
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР