Има ли разлика в цената, ако си купим една и

...
Има ли разлика в цената, ако си купим една и
Коментари Харесай

Каква е разликата в цената на една и съща салата в магазина и на пазара?

Има ли разлика в цената, в случай че си купим една и съща салата от магазина, пазара или да си я поръчаме в ресторант. Кореспондентите ни от Бургас ревизираха какво се случва с повишаването на плодовете и зеленчуците у нас и продължава ли спекулата с цените? За елементарна зелена салата в тази ситуация са ни нужни маруля, свеж лук, репички. Можем да овкусим и с краставица. За цените на зелена салата влизаме да проверим в инцидентно определен магазин от огромните хранителни вериги у нас.

Рекламите изобилстват, промоциите също. Връзката зелен лук тук е единствено 79 стотинки, а българската маруля на цена от 1 лев и 29 стотинки. Прибавяме и репичка за 1 лев и 39 стотинки и цената на зелена салата, която ще си създадем, ще ни коства 4 лв. и 18 стотинки. Ако решим да овкусим с домати чери да вземем за пример, които се оферират в огромните хранителни вериги, салатата ни ще се оскъпи до 6 лв..

Сега ревизираме цените в дребен квартален зеленчуков магазин.

Търговците тук зареждат стоката си от зеленчуковата борса или непосредствено от производителите по селата. Търсим калкулация на маруля, репички, зелен лук и една краставица.

„ Например за едно четиричленно семейство една салата от маруля, краставица и репички е 3.60 лева, обикновено. Дори мога да кажа, че цените на зеленчуците сега падат. На краставиците цената пада, на марулите също, домата “, споделя Стоянка Василева, търговец в квартален павилион за плодове и зеленчуци

Пропускаме зеленчуковата борса, където се продават зеленчуци на едро. На път за открития пазар в Бургас поглеждаме в заведенията за хранене. Цената на зелена салата със същите артикули коства сред 5.50 до 11 лв. според от грамажа и категоризацията на заведението. И продължаваме.

Намираме се на общинския пазар, където множеството търговци тук са и аграрни производители.

Тоест това което продават, то е скъсано от личните им градини. С изключение на краставицата и домата, които към момента са импорт. Тук тяхната цена е и малко по висока. Проверяваме обаче какъв брой ще ни коства една салата със закупени зеленчуци от тук.

Спираме при Зайджан, която продава личната си продукция. Споделя ни, че цената на някои зеленчуци, като краставицата да вземем за пример, е по-висока поради потребността от отопление в оранжериите, за топлолюбивите насаждения. Зайджан към този момент е подготвила и коренчета разсад на зеленчуците си, само че най-продаваното е точно зелената салата.

„ С дърва го топлим сега. Имаме варел, печка направена от варел и се топли с дърва. Някои споделят няма зима, обаче през нощта е доста студено. Не може без отопление. Пробвали сме доста разновидности, само на дърва е най-предпочитаното, което става за в този момент. Токът е доста безценен, предишния месец имам 400 лв. за разсада плюс дърва, през нощта с цел да не палим печката от време на време пущам ток “, споделя Зайджан.

Тя е безапелационна, че продава биологично чисти зеленчуци, тъй като ги отглежда сама. А доста от ресторантьорите идвали персонално до оранжерията и с цел да купят салата.

Купувачите на пазара бяха безапелационни, че от голяма важност е качеството и желанията им за това което ще сервират на масата си.

А в случай че ще гарнираме зелената салата с варено яйце, тя ще се оскъпи с още най-малко 1 лев. Защото цената на 1 брой кокоши яйце е 50 стотинки, а с идването на Великденските празници се чака да нарастне.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР