Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и

...
Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София

Има ли покачване при случаите на болни от морбили и може ли да бъде спрян вирусът - тематиката в Сутрешния блок на БНТ1 разяснява проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Регистрираните досега случаи на морбили са 1158, заяви проф. Кантарджиев.

Проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания: Може да кажем обаче, че епидемията съществено затихва. В Област Бургас, където тя стартира февруари месец, към този момент нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът сега е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 заболели, това са основно деца в пред имунизационна възраст.

Когато епидемията се популяризира от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обгръща застрашените групи, които боледуват, безапелационен е проф. Кантарджиев.

По думите му, никога не трябва да се позволява да се написа в регистрите, че дете е имунизирано без да му е сложена ваксина, защото това е най-голямата неточност.

Деца с морбили бяха вкарани дружно с бебета в детското поделение. Болници позволиха огромни неточности - не ревизираха кръвта на личния състав и по този начин болестта се популяризира, уточни още специалистът.

Проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания: Ако не унищожаваме морбили до февруари месец, влизаме в групите на страните, които имат вътрешно разпространяване на морбили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР