Има ли плодове и зеленчуци с пестициди у нас? Всички

...
Има ли плодове и зеленчуци с пестициди у нас? Всички
Коментари Харесай

Има ли плодове и зеленчуци с пестициди у нас

Има ли плодове и зеленчуци с пестициди у нас? Всички проби от границата пътуват към лаборатория в София, като 4 пъти в денонощието чиновници на БАБХ ги прекарват със личен превоз.
„ Това не е обикновено, не е и финансово
обосновано, само че с цел да не поносим рецензия от Европейска комисия, се принудихме за къс период от време да решим казуса с пробовземането.

Да, има неотговарящи проби, само че никога не можем да приказваме за високи отклонения от нормата за пестициди “, разяснява в „ Денят стартира “ шефът на Българската организация по храните доктор Иван Шиков.
За цялата 2022 година са осъществени близо
150 000 инспекции за сигурност на храните – това включва инспекциите по празниците, при започване на образователната година, инспекции по сигнали и тъжби.

Съставени са над 800 акта за нарушавания, над 5500 написания, затворени са близо 50 търговски обекта. Възбранени и ориентирани за заличаване са над 650 тона храни, уточни още той.

Няма съществени отклонения от качеството на храните в зимните ни курорти, там не са открити съществени проблеми, увери Иван Шиков.
Сагата към „ Капитан Андреево “ се
вихри от много години и стартира със мощен обсег от пролетта на 2022 година

Служебното държавно управление продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 година до през днешния ден, добави доктор Иван Шиков.

Вече е пуснато двумесечно предупреждение към частната компания, която до момента е правила дезинфекцията
по границата, както е посочено и в контракта.
„ Не считам, че страната с нейните запаси и потенциал би могла да си разреши лукса да не поеме незабавно активността и да не продължи дезинфекцията по границата “, изясни той.

Договорът с частната компания е подписан през 2013 година, а за какво това е решено,
би трябвало да се пита тогавашното държавно управление.
„ При всички случаи, откакто и предходната година влязоха разнообразни институции на границата, се откри, че приходите за компанията са повече, в сравнение с са се отчислявали от страната “ уточни доктор Шиков.

На границата с Турция постоянно се прави стерилизация, акцентира той. Преди 2013 така наречен „ златен мочур “ е бил под формата на площадка.
През 2013 година е преценено, че би трябвало да се
прави ежедневна стерилизация. Оттогава до момента е спирана за малко няколко пъти, когато ситуацията в Турция е била по-спокойна.

„ В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има много съществени терзания за появяването на болести, които не са единствено по животните, само че има заплаха да се пренесат и на хората, тъй че ние считаме, че все още дезинфекцията на границата ни би трябвало да продължи “, съобщи Шиков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР