Има ли пазарна логика едно дружество с 14 млн. лева

...
Има ли пазарна логика едно дружество с 14 млн. лева
Коментари Харесай

Шефът на ВиК – Пловдив си купи служебно Audi Q7 за 100 бона

Има ли пазарна логичност едно сдружение с 14 млн. лв. загуба на година да купи длъжностен джип Audi Q7 с 333 конски сили за 100 хиляди лв. и освен това втора употреба? Въпреки че въпросът е риторичен, това не значи, че сдружението като ВиК – Пловдив няма да го направи.

След скандалните публични поръчки, които организира ВиК – Пловдив под ръководството на Огнян Кулишев, той приключи още една такава.

Става въпрос за процедура за закупуването на използвани коли за 350 000 лв. без Данък добавена стойност втора употреба. Тя е била разграничена на две позиция, като първата е била за 265 хиляди лв. без Данък добавена стойност е би трябвало да се вземат малолитражни 10 използвани автомобила. Дотук нищо неправилно. Втората позиция обаче е за автомобил с висока проходимост втора ръка с планирана цена от 85 000 лв..

При първата позиция е била подадена една оферта, само че компанията не е подала ключа за декриптирането й. Така тази позиция се проваля и комисията я приключва, написа.

По втората позиция е имало две предложения от „ Сендер България “, която се занимава с продажба и ремонт на МПС-та, както и охранителната компания „ Роял енд ВИП Секюрити “. Комисията, назначена от Огнян Кулишев счита, че първата компания не дава отговор на изискванията и я отстранява.

Така остава единствено охранителната компания, която е предложила 5-годишено Audi Q7 с мощ от 333 к.с.  за 85 000 лв. без Данък добавена стойност или 102 хиляди лв. с данъка. Това, което прави усещане е, че офертата на компанията откъм техническо предложение е съвсем идентична с минималните условия на водното сдружение. 



Никъде в спецификацията не е записано защо ще се употребява този автомобил, само че е повече от ясно, че няма да бъде пращан на повреди в труднодостъпни планински региони. Друг е въпросът е защо е подобен първокласен автомобил на шеф или различен висшестоящ чиновници в едно държавно сдружение.

Тази поръчка пък е единствено един от образците за какво ВиК – Пловдив е пред банкрут, въпреки допреди две години да бе на облага.

Припомняме, че  публикуваният доклад за 2022-а демонстрира, че ВиК – Пловдив е приключила годината с 14 млн. лв. загуба! Наличните финансови средства на оператора към 1 януари пък са били едвам 352 хиляди лв., което слага въпроса дали то може да извършва рутинните си действия и да заплаща заплати на чиновниците си.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР