Има ли опасни стоки, какво е качеството на продуктите, които

...
Има ли опасни стоки, какво е качеството на продуктите, които
Коментари Харесай

Качеството и безопасността на стоките у нас и в ЕС обсъждаха  във Варна наши и чуждестранни учени

Има ли рискови артикули, какво е качеството на продуктите, които купуваме и по какъв начин то се подсигурява, позволяват ли се  фалшифицирани артикули на европейския пазар? Какъв е съставът на безалкохолните питиета, соковете и ракията, по какъв начин въздействат добавките върху качеството на хляба? Има ли опасности при покупката на тротинетки, детски играчки и пиротехнически произведения? 

Отговор на тези въпроси дадоха български и задгранични откриватели на извършената наскоро кръгла маса, проведена от Центъра за качество на стоките и     потребителска отбрана към Икономическия университет във Варна с началник доцент доктор Теменуга Стойкова. Актуалността на въпроса за качеството и сигурността с изключение на учени притегли специалисти от Държавната организация за метрологичен и механически контрол, Комисията за отбрана на потребителите, Митница Варна, държавни контролни органи, неправителствени организации, стопански оператори, лаборатории за надзор и консуматори. 
Предложени бяха новаторски решения на компаниите, които да подсигуряват по-добро качество и сигурност на предлаганите артикули. Сред обсъжданите тематики бяха и по какъв начин надзорът и контролът да станат по-ефективни, а потребителите – предпазени, по какъв начин да си спомагат бизнесът и образованието. Участниците акцентираха нуждата от образованието на способени специалисти, които да намерят реализация както в предприятия и фирми-производители, по този начин и в институциите, осъществяващи надзор. Подготовка на такива фрагменти в ИУ-Варна дава отговор на условията на бизнеса, заключиха експертите. 
Производители и търговци получиха скъпи препоръки по какъв начин да обезпечават безвредни артикули на допустими цени, да задоволяват условията на потребителите в изискванията на икономическа рецесия и понижено ползване. Самите консуматори научиха защо да внимават на пазара, по какъв начин да разпознават фалшификатите и какви са правата им при покупка. Изтъкната беше ролята на лабораториите за изпитване и органите за надзор при обезпечаване на качествени артикули. 
Учени от чужбина показаха разбори на пазара и научни разработки за плодове, млечни артикули, зехтин, полуфабрикати, бижутерийни произведения, козметика, обувки и опаковки.  
Международният конгрес с изключение на научна имаше и практическа устременост - с съвещания и проява от специалисти от Държавната организация за метрологичен и механически контрол на безвредна приложимост на детски играчки и принадлежности в Морската градина във Варна. 
50 създатели, измежду които 18 от България, изнесоха отчети, които към този момент са събрани в алманах от работата на кръглата маса „ Качество и сигурност на потребителските артикули ”. Изданието може да се откри в библиотеката и на уеб страницата на Икономически университет - Варна. 
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР