Има ли мълчаливо мнозинство срещу Путин в Русия? Колко дълго

...
Има ли мълчаливо мнозинство срещу Путин в Русия? Колко дълго
Коментари Харесай

Нина Хрушчова: Руснаците се преструват, че подкрепят властта

Има ли безмълвно болшинство против Путин в Русия? Колко дълго ще продължи войната и какво ще стане с Русия след Путин? с Нина Хрушчова - правнучка на някогашния руски началник Никита Хрушчов.

Русия и Украйна се готвят за идващия стадий на войната, чака се украинското контранастъпление. Колко високи са залозите персонално за Путин към този миг?

- Той стартира, като мислеше, че тя ще свърши бързо и всичко ще бъде наред. Така че залозите за него са високи, тъй като в този момент единственият метод да остане на власт е да продължава да споделя - аз съм единственият човек, който може да ви отбрани от западната експанзия. Ако не победи, в действителност му е належащо войната да продължава - колкото по-дълго, толкоз по-добре за неговото политическо състояние.

Многократно имаше известия за военни удари, нанесени на съветските войски. Има ли съществени проблеми съветското военно управление?

- И да, и не. Имат проблеми, тъй като не побеждава. С армията не всичко е наред. Пригожин обаче наподобява добре си разиграва картите - пробва се да смути всички. беше споделил, че счита да се изтегли от Бахмут, само че не го направи. Кадиров пък беше оповестил, че замести войските на Пригожин. Т.е. - има признаци за разцепление измежду елита, в армията. Но това още не значи, че Русия губи. Именно тази бъркотия може да докара до такава степен, че войната да продължава още дълго.

Нека се спрем на обстановката в самата Русия. Вие сте казвали, че в страната има безмълвно болшинство, което се съпротивлява на протичащото се в Русия. Какви доказателства имате за това?

- Просто виждам цифрите и се пробвам да чета допитванията. 45% от съветското население споделят, че поддържат войната или най-малко не са против нея. От тях единствено 25% показват дейна поддръжка. Що се отнася до останалите 55 %, имайте поради, че в случай че ви зададат подобен въпрос, вашето евентуално " не " може да докара до арест, да административно наказване и така нататък Така че в това отношение фактически се изисква огромна храброст.

Властта печели единствено поради това, че нейното обръщение към жителите е: " Ако не сте с нас, ще станете победена страна. Това ли желаете? ". И в този момент от ден на ден руснаци дават отговор на този въпрос негативно, като избират да се преструват, че поддържат властта.

А какво става с съветската еднаквост?

- Твърдението, че цялата страна поддържа, не дава отговор на истината. Най-малко милион и половина руснаци са напуснали страната, а това са съвсем два % от популацията на Русия, т.е. не всички поддържат Путин.

Но има разцепление. Опозицията, която е останала в страната, и опозицията, която е отпътувала, се борят една против друга. А в този момент Русия евентуално е и още по-разединена. Путин внесе в Русия повече ерес, в сравнение с Тръмп преди време съумя да внесе в Съединени американски щати.

Говори се, че войната може да продължи и през идната година, в случай че не и повече. Дали в тази война времето е на страната на Путин?

- Във войната до безсилие времето е на негова страна. Мисля, че колкото повече продължава тя, на толкоз по-малко въпроси ще бъде заставен да дава отговор. Според мен войната ще продължи дълго време - и през идната година, а може и повече.

А по какъв начин съгласно Вас може да приключи президентството на Путин?

- Има прекалено много незнайни. Не знам - зависи от войната. Зависи от това дали гневът на съветското общество ще победи войнолюбците. Може да се стигне до боен прелом, а може да има и гражданска война, при която на власт да дойдат изключително войнствени сили. Не виждам признаци за гражданска война от страна на други сили - да вземем за пример на някакви демократични сили.

От опитите за определяне на парламентарна република в никакъв случай не е излизало нищо. Вертикалът на властта, която се издига от Кремъл, е персонифицираното президентство. Така е и при Путин - всички зависят от неговите решения, даже заповедите да не ги издава персонално той. Персонифицираната власт на Кремъл е реалност още от времената на Хрушчов, тъй че нямам особени очаквания за по-добро развиване след Путин.

Нина Хрушчова, правнучката на Никита Хрушчов, е професор по интернационалните връзки в нюйоркския университет New School, занимава се с политология и написа книги, има докторска степен по философия от Принстънския университет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР