Има ли контрол над ключарската професия у нас и как

...
Има ли контрол над ключарската професия у нас и как
Коментари Харесай

Сапунджиев: Не слагайте китайски врати и ямкови ключалки, защото лесно можете да бъдете отключени, обрани и заключени 

Има ли надзор над ключарската специалност у нас и по какъв начин се контролира тя? Интервю с Андрей Сапунджиев от Националния съюз на ключарите в България, в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

 

Г-н Сапунджиев, разкажете ни накратко за Съюза на ключарите в България.

Съюзът на ключарите в България беше учреден в далечната 1993 година Тази година имаме празник, 30 години от основаването. От самото начало сме членове на Европейския съюз на ключарите, по-късно станахме членове на Българска стопанска камара и Съюза за стопанска самодейност, както и на Национална занаятчийска камара.

Има ли надзор над ключарите? Вашата специалността е доста търсена за услуги, свързани със сигурността ни.

За страдание, няма надзор. Аз работя в посока основаване на указател на ключарите към Министерство на вътрешните работи, което ще бъде един надзор върху специалността, в случай че това нещо успее да се получи. Засега към момента няма резултат, работи се.

Как вие си сътрудничите или взаимодействате с някои от нашите институции, имам предвид Министерство на вътрешните работи, тъй като въпреки всичко специалност ключар е специалност, обвързвана със сигурността на жителите?

Точно по този начин е. С Министерство на вътрешните работи работим добре в партньорски връзки от доста години. Те ни търсят по разнообразни проблеми, на които ние даваме експертно мнение, свързани естествено с домовите обири и кражбите на МПС-та. Даже от тази година по случай нашия празник, направихме едно награждаване на чиновници на Министерство на вътрешните работи от секторите “Кражби " с почетни плакети “30 години Съюз на ключарите в България ". В Главната дирекция на Национална полиция към 10 чиновници получиха премия по отношение на положителната работа сред Министерство на вътрешните работи и Съюза.

Гледайки обаче останалите страни в Европейския съюз, в Европа, какво може да взаимстваме от тях като работа, опит и да използван у нас? Със сигурност има положителни практики, за които може да ни разкажете?

Така е, аз съм в непрекъснат контакт с сътрудника Дейв Ото, който е ръководител на Европейския съюз на ключарите. В редица европейски страни нещата са решени, като ключарите се водят на лиценз към локалната полиция. Във Финландия, примерно, ключарите се водят чиновници на сигурността, имат карти към полицията. Така че това е също една посока на надзор на ключарството, лицензията. Може би малко по-трудно би станало, по тази причина към този момент повеждам нещата в посока указател първоначално.

Регистър, по-подробно да ни разкажете какво да съдържа този указател?

Регистър на всички ключари към Министерство на вътрешните работи - по този метод най-много ще се знае и ще има изясненост кои са същинските ключари, които са членове на Съюза на ключарите, на Национална занаятчийска камара. В същото време ще се знае, тук приказваме с изключение на отвън престъпната страна на нещата, кой е сръчен и кой не е, тъй като има доста ключари, които нямат умелост и не могат добре да практикуват занаята. А тези, които са излезли от Национална занаятчийска камара и които са членове на занаятчийска камара, те минават през изпит, на който потвърждават своята умелост и получават майсторско удостоверение.

Има ли интерес към тази специалност у нас?

Има интерес доста, само че за жалост неналичието на надзор върху специалността основава една удобна почва да могат хора, които са от другата страна на закона да стават ключари под прикритие, за осъществяване на престъпни действия, а точно посягане върху собствеността, или по-просто казано обири.

Когато някой човек има нужда от услугите на ключар, на какво би трябвало да обърне внимание? Как ние да разпознаем един същински ключар?

Това, което аз доста пъти съм казвал, че когато се вика ключар, не би трябвало да се работи първосигнално и да се попада на първия, който излиза като публикация. Трябва да се ревизира в действителност този ключар законен ли е? Член ли е на Съюза на ключарите, член ли е на Занаятчийската камара. Защото когато викате в дома си някой ключар, той оглежда дома ви и в случай че не е безкористен, може да имате проблеми по-късно.

Знаете ли за доста такива случаи в България?

Имало е такива случаи, за жалост. И най-вероятно ще продължава да има, до момента в който няма надзор върху специалността.

А що се отнася до предварителната защита и нуждата от такава, какво прави България в това отношение? Информира ли жителите за тези типове услуги, за които приказваме?

Съюзът уведомява, осведоми жителите, вършим и излъчвания по малкия екран в тази връзка. Не знам дали е български нрав или международен, само че у нас заобикалят да поставят висок клас ключалки. В смисъл заобикалят, тъй като не биха дали 200-300-500 лева за хубава брава, тъй като има ключалки, които пазят. Българинът ще си купи безценен тв приемник, само че няма да си го отбрани за 500 лева Това е нещо, което е проблем за предварителната защита на жителите. Има предварителна защита, само че не се съблюдава.

Г-н Сапунджиев, споменахте с Министерство на вътрешните работи желаете малко по-тясно съдействие, подготвяте указател на ключарите Но в тези институции, които ви оказват помощ и които гласоподават вашето доверие, какво виждате, какво срещате, какво взаимоотношение имате, малко повече да кажем за тези неща? Как ви оказват помощ в тази посока?

Аз мога да кажа, че с изключение на всички разновидности към Министерство на вътрешните работи за надзор на ключарите, със Съюза за стопанска самодейност, на починалия  доц. Алексей Петров, работихме по един доста прекрасен план и продължаваме да работим, а точно регистриране на специалността ключар към листата на контролираните специалности на Република България.

Досега не е вписвана тази специалност?

Не е вписвана, да. Сега работим по този въпрос, продължаваме да работим. Това в случай че стане, също ще бъде доста добър надзор върху специалността.

Имаме нужда от нова брава. Как да подходим, какво тъкмо да създадем, с цел да бъдем най-сигурни и да не бъдем излъгани?

Правилен избор на ключар, да се внимава кой се вика в дома. И не на последно място мога да ви кажа кои ключалки са най-уязвими, най-лесни за отключване.

Масово се продават китайски порти, те са евтини. Всички китайски порти с китайски патрони се отключват доста елементарно. Те се отключват по този начин, че след това могат да се заключат по същия метод. Това се ключове, които са с дупчици, така наречен ямкови ключове. Бравите от касов вид също са доста лесни за отключване, те понамаляха по вратите на хората, много хора ги смениха, само че те са също доста лесни за отключване. Там също може да бъдете отключени, обрани и заключени по-късно.

Нека да търсят хората хай секюрити артикули, това са сертифицирани артикули на разнообразни компании, те са с най-високо равнище на сигурност, които с изключение на всички антивзломни отбрани и отбрани срещу отключване, имат поименна потребителска карта, която единствено с нея се вади препис от притежателя, който е вписан в картата. Това е спомагателен надзор на ключалката.

Г-н Сапунджиев, правилно ли е, че експертите отварят всяка една брава бързо и елементарно?

Ами не е тъкмо по този начин, тъй като високият клас на сигурност брава, която разясня сега, не може да се отключи от експерт. Като функционалността на високия клас на сигурна брава е такава да пази оптимално дълго от навлизане. Тя, в случай че има време 1 час да се манипулира тя ще бъде преодоляна, само че крадецът работи с недостиг на време и няма опция да манипулира толкоз дълго ключалката.

Къде в България може да се усъвършенства вашата специалност? Познавате ли такива места или по-скоро се краде занаята  и се наследява?

Точно по този начин, към този момент се краде и се наследява. Всеки един ключар, когато назначаваме чиновници, ние ги образоваме, което значи, че те всеки един миг могат да изоставен и да отворят лично занаятчийско дружество. И това е методът за обучаване на ключари.

А смятате ли, че е належащо да се образоват хората някъде, да се преподава тази специалност?

Абсолютно е належащо, тъй като изключително, в случай че реализираме със Съюза за стопанска самодейност това, което споделих, да бъдем контролирана специалност, тогава мисля, че напълно ще бъде належащо да има нещо като учебно заведение за ключари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР