Има ли Кирил Петков двойно гражданство? Това е без значение

...
Има ли Кирил Петков двойно гражданство? Това е без значение
Коментари Харесай

Двойното гражданство на Кирил Петков. А хората с българско гражданство, които разграбват България?


Има ли Кирил Петков двойно поданство? Това е без значение - значимо е по какъв начин си прави работата. Защото сме се нагледали на хора с българско поданство, които без да им мигне окото разграбват страната, издала им паспорта.

Министър Кирил Петков

Коментар от Александър Андреев:

Има ли двойно поданство? Встрани от политическите цели, които преследват задаващите този въпрос, с просто око се вижда едно съществено несъвършенство на българското законодателство - въпреки че и другаде по света съществува същото ограничаване.

Реликт от 19 век

Да обвързваш заемането на държавна или държавна позиция с условието за едно-единствено, е анахронизъм и реликт от 19 век. Съответно: да оценяваш лоялността на един политик съгласно поданството му е остарял и в последна сметка малоумен принцип. Злонамереният постоянно ще се освободи от непознатото поданство, а доброжелателният даже няма да се сети.

Кирил Петков: " В първия миг, в който бях поканен като министър, направих отвод от канадското си поданство "
Редакцията предлага
В днешно време, изключително пък в Европейски Съюз, паспортът в действителност не е нищо повече от най-обикновен документ - като шофьорската брошура да вземем за пример. Той не подсигурява преданост, а удостоверява едно правно отношение. И притежаването на един-единствен паспорт въобще не значи, че притежателят е. В България сме се нагледали на дейци с българско поданство, които правят работата си неспособно, даже злонамерено - и без да им мигне окото грабят страната, която им е издала паспорта.

Примерът с папата

И назад: за днешния държавен глава на Ватикана и нравствен водач на милиарди католици по света медиите пишат, че има два, а може би и три паспорта - аржентински, италиански и ватикански. За хипотетичните две поданства и на предходния папа се водеха полемики. Очевидно обаче и за двамата това не беше спънка да извършват добросъвестно служебните си отговорности като глави на една дребна страна и на една голяма черква.

А за един български длъжностен министър може да се окаже. Звучи някак необичайно, нали?

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР