Има ли източване на средства от Здравната каса по клинична

...
Има ли източване на средства от Здравната каса по клинична
Коментари Харесай

Миролюба Бенатова с разследване за източване на Здравната каса от Правителствена болница

Има ли източване на средства от Здравната каса по клинична пътека „ Емболия и тромбоза на долните крака “ в болница „ Лозенец “?

 Миролюба Бенатова: Кой се е подписал вместо мними пациенти в болница Лозенец? Миролюба Бенатова: Кой се е подписал вместо мними пациенти в болница " Лозенец "?
" Много хора, които не са лежали в болница, са регистрирани от болница " Лозенец " като приети в болница по една и съща пътека и съвсем по едно...
Това е станало през ноември 2020 година, описа проверяващата журналистка Миролюба Бенатова в предаването „ Честно казано “ на Люба Кулезич по телевизия Евроком. Разкритията тя направи в предаването „ Алтернативата “ по TV1. Нито една от така наречен национални медии не обръща внимание и не оповестява за скандалните обстоятелства. Само няколко уеб страницата са разгласили информация за случилото се, разкрива Бенатова.

65 жители са разказани като пациенти, признати по неотложност в здравното заведение, където са били приети в болница. В телефонни диалози с към 40 от тези хора, те декларират, че не са лежали в болничното заведение, а са отишли там за ПСР проби. Дори не знаели, че са страдали от описаните болести.
Клиничната пътека, по която те са заведени е № 20.1 и е оценена на 3671 лева Само за месец от тези хоспитализации болничното заведение би следвало да е получила към 400 хиляди лева от здравната каса.
Когато излиза наяве, че ще се извърши инспекция по случая, от болничното заведение изпреварващо оповестяват, че е станала техническа неточност и са върнали към НЗОК 238 667 лв..
 Николай Марков със подозрение за източване на Здравната каса посредством PCR тестванията Николай Марков със подозрение за източване на Здравната каса посредством PCR тестванията
" Очевидно е, че Здравната каса продължава да се източва с невиждани мащаби на злоупотреби, съвсем като всички други обществени средства. М...
Проверяващите са прегледали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември предходната година. Сред тях има случаи на погашение по клинична пътека „ Емболия и тромбоза на долните крака “ през ноември.
Оказва се обаче, че достъпът до документите в самата болница е усложнен, тъй като би трябвало да се написа молба до шефа на здравното заведение и да се изпълнят други официални процедури, което на процедура лимитира опцията да се види какво тъкмо е записано в документите.
Със скандалния случай се е заела и прокуратурата. Тя ще ревизира кой е подписвал мнимите лежащо заболели по клинична пътека „ Емболия и тромбоза на долните крака “. За други надвзети 139 528 лв. шефът на здравното заведение е получил констативен протокол.
Изумително е, че единствено четирима души са се съгласили да приказват за това, което се е случило с тях . „ Хората евентуално се притесняват, че ще имат неприятности и по тази причина отхвърлят “, разяснява Миролюба Бенатова. Според нея те виждали към този момент, че който реагира като жител на дадени нередности, по-късно става обект на напън и кавга и това ги прави внимателни.
Проверяващите от здравната каса са събрали единствено 5 писмени заявления от хора, които са регистрирани като пациенти, само че не са били такива. След края на инспекцията са получени още две заявления.
 Управителят на НЗОК: Не може COVID-19 да е причина за източване на средства Управителят на НЗОК: Не може COVID-19 да е причина за източване на средства
Около 25-30% спаднаха размерите в лечебните заведения за месец април, само че към този момент има компенсиране на тези размери от страна на лечебните заведения. Паци...
Миролюба Бенатова твърди, че съгласно нейното изследване хората, записани като пациенти, са чиновници на няколко огромни компании. Всички те са декларирали, че биха свидетелствали пред проверяващ орган, само че не желаят да разясняват обществено пред медии.
Това са нашите пари, които внасяме като здравни осигуровки и е редно да се интересуваме какво става с тях, откакто непрестанно се приказва за източване на Здравната каса. Годишно се обезпечават над 4 млрд лв., които все не стигат. Не стигат, тъй като се източват по разнообразни схеми. Бенатова е уверена, че сходни случаи не хвърлят сянка върху здравното съсловие, тъй като става дума за дейности на съответни хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР